Debrecen Vezető Hír

Fokozott rendőri jelenlét és kamerák a debreceni menekülttábor környékén

Fokozott rendőri jelenlét és kamerák a debreceni menekülttábor környékén

Bekamerázzák a debreceni menekülttábor környékét – jelentette be a cívisváros polgármestere, Papp László. A képrögzítő eszközök telepítése tizenötmillió forintba kerü,  egy köztéri kamera öt rendőr huszonnégy órás szolgálatát tudja kiváltani.

A táborban és környékén kialakult június végi erőszakos cselekmények miatt felfegyverkezve elkövetett csoportos garázdaság bűntette miatt ismeretlen tettes ellen indítottak vizsgálatot. Azt a magát török állampolgárnak mondó férfit, aki a Korán megtaposásával elindította az erőszakos megmozdulásokat, őrizetbe vették és kezdeményezik előzetes letartóztatását.

Ennek folyományaként Debrecen egész területére kiterjedő fokozott ellenőrzést rendelt el a város rendőrkapitánya szerda déltől július 15-e éjfélig. A fokozott ellenőrzés célja „a közrend, a közbiztonság fenntartása, a jogellenes cselekmények elkövetésének megelőzése, megakadályozása, az elkövetett szabálysértések, bűncselekmények felderítése”. Az ellenőrzés keretében a rendőrök igazoltathatnak, átvizsgálhatják az emberek ruházatát, járművét, a közbiztonságra veszélyt jelentő eszközöket, anyagokat lefoglalhatják.

 

 

Törtek-zúztak a debreceni menekülttábor lakói

 Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke, Debrecen volt polgármestere szerint az egyetlen megoldás az, ha zárttá teszik a befogadótáborokat, a zöldhatáron, illegálisan érkezőket őrizetbe veszik és menekültkérelmük elbírálásáig nem engedik szabadon őket.Kósa Lajos példaként hozta fel, hogy a debreceni táborban május végéig benyújtott 30 ezer kérelemből 20-at bíráltak el kedvezően a hatóságok, ugyanakkor az esetek többségében az elsőfokú döntés megszületése előtt továbbindult nyugatnak a beadványozó.

Zárttá kell tenni a menekülttáborokat – ismételte meg a debreceni országgyűlési képviselők követelését Pósán László. A fideszes politikus szerint a hétfői események is azt bizonyítják, hogy a tábor veszélyezteti a környékbeliek biztonságát. Pósán László emlékeztetett: 2012 előtt is zártak voltak a táborok, azokat egy uniós irányelv miatt kellett megnyitni. A politikus azt mondta: a város is vizsgálja, hogy milyen lépéseket tehet, szerinte azonban megfelelő védelmet a szerb határra tervezett műszaki határzár jelenthet.

 

 

Az Együtt válasza a Jobbik debreceni menekülttábor bezárást követelő tüntetésére

 A debreceni menekülttábor előtt demonstrál a Jobbik, akik szintén azt akarják elérni, hogy a befogadóállomás zárt legyen. A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Debrecenben nincs helye a befogadótábornak, mert „a Fidesz gyűlöletkampánya oda vezetett”, hogy a város lakói már nem fogadják el a migránsok jelenlétét.Varga Zoltán, a párt debreceni elnöke és helyi önkormányzati képviselője utalt arra, hogy a mintegy 800 fős befogadóképességű debreceni táborban csaknem 1900-an vannak jelenleg. A zárt tábor nem megoldás, az Európai Unióval közösen meg kell találni a humanitárius eszközöket a migráció kezelésére.

„Nagy hiba volt 1995-ben, hogy az MSZP–SZDSZ-es városvezetés hozzájárult a debreceni menekülttábor létesítéséhez. Ez a tábor nem megfelelő helyen van” – nyomatékosította Papp László.

 

MTI/MCOnet