Debrecen hírek

37 ország diákja tanul a Debreceni Nyári Egyetemen

37 ország diákja tanul a Debreceni Nyári Egyetemen

Debreceni Nyári Egyetem 91. tanévét 37 ország 183 diákja kezdte meg. Az ország legrégebbi és legnagyobb nyári kurzusán a a diákok a magyart mint idegen nyelvet tanulják, és ismerkedik Magyarország kultúrájával, történelmével. 

A résztvevők között legnagyobb számban kínai, lengyel és amerikai diákok vannak, a kurzus legidősebb diákja 79 éves, a legfiatalabb 10, aki szüleivel érkezett a képzésre. Komolay Szabolcs kulturális alpolgármester szerint a nyári egyetem évtizedek óta olyan kultúrdiplomáciai misszió, amit mindig támogatott a város vezetése. Csernoch László, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese szerint azzal, hogy intézményük otthont a nyári kurzusnak, részese lehet annak a munkának, amely a magyar nyelvet, kultúrát, történelmet, és talán egy kicsit a magyar gondolkodásmódot is népszerűsíti.

 

37 ország diákja tanul a Debreceni Nyári Egyetemen

A résztvevők között legnagyobb számban kínai diákok vannak, hiszen már négy kínai felsőoktatási intézménnyel működik együtt a Debreceni Egyetem


Idén nemcsak a résztvevők, hanem az ösztöndíjasok száma is emelkedett: csaknem 100 diák kapott támogatást a kurzusokon való részvételhez. Szaffkó Péter, a nyári egyetem igazgatója szerint nem véletlen, hogy a legtöbb hallgató Kínából érkezik, ugyanis jelenleg már négy kínai felsőoktatási intézménnyel működik együtt a Debreceni Egyetem. A Debreceni Nyári Egyetem nyitónapján emléktáblát avattak a főépületben Hankiss János születésének 125. évfordulója alkalmából. 

 

MTI/T.D.