Debrecen hírek

A dugattyús kompresszor egyre elterjedtebb barkácseszköz

A dugattyús kompresszor egyre elterjedtebb barkácseszköz

A dugattyús kompresszor számos barkácsfeladat során segítséget jelent, ezért mindenképpen érdemes megismerni a felhasználási módjait és főbb tulajdonságait. A dugattyús kompresszorok képesek egyszerűbbé és hatékonyabbá tenni a munkát szinte minden esetben, amikor sűrített levegőre van szükségünk.

Érdemes tudni, hogy nem csupán a dugattyús kompresszor az egyetlen típus, amivel sűrített levegőt állíthatunk elő, azonban az egyik legkeresettebb és legnépszerűbb. Ezek a készülékek egyre megfizethetőbbé váltak, aminek köszönhetően egyre többen dönthettek úgy, hogy saját kompresszort vásárolnak. Az árverseny és a gyártási folyamatok folyamatos fejlődése a dugattyús kompresszorok árcsökkenéséhez vezetett, így ma számos megbízható gyártó készülékei közül válogathatunk.

 

A dugattyús kompresszorok gyakorlatilag ideális választást jelentenek minden műhelymunka során, amikor sűrített levegőre van szükség. Érdemes tudni, hogy a barkácscélokra vásárolt gépek tulajdonképpen ugyanazzal a szerkezeti felépítéssel rendelkeznek, mint az ipari folyamatokban használt társaik, csupán kapacitásbeli és méretbeli különbségekről beszélhetünk. A dugattyús kompresszorok egyik nagy előnyös tulajdonságát az egyszerűség jelenti, hiszen a sűrített levegő előállítását a lehető legegyszerűbb dugattyús szerkezet végzi. Ennek az egyszerűségnek köszönhetően a dugattyús kompresszorok rendkívül megbízhatók és strapabírók.

 

A gyártók üzletpolitikája nagyon sokat változott az elmúlt években, illetve évtizedekben. Korábban a lehető legmagasabb minőség előállítása volt a cél, mára ez megváltozott. A hobbicélokra alkalmas kompresszorok esetében sokkal fontosabb a magas ár-érték arány, hiszen ezeknél nincs szükség csúcsminőségre. Mivel a barkácscélokra használt dugattyús kompresszorok üzemideje kifejezetten rövid, illetve csak alkalmi használatról beszélhetünk, így amortizációról sem igazán kell beszélnünk. Egyre több gyártó felismerte ezt az igényt, így igen nagy választék áll rendelkezésre kifejezetten kedvező áron megvásárolható, neves gyártótól származó kompresszorokból is.

 

A dugattyús kompresszor kiválasztása mégis felvet néhány kérdést, ami mellett nem mehetünk el. Ezek megválaszolásában a btkkft.hu munkatársa van segítségünkre. A dugattyús kompresszorok mellett létezik egy másik elterjedt és keresett típus: az úgynevezett csavarkompresszor. A kiválasztás első és legfontosabb lépése tehát nem más, mint annak eldöntése, hogy dugattyús kompresszort vagy inkább csavarkompresszort vigyünk haza.

 

A két típus közötti különbség a szerkezeti felépítésben mutatkozik meg; míg a dugattyús kompresszor esetében a sűrített levegő előállítását egy klasszikus dugattyús szerkezet biztosítja, a csavarkompresszornál ugyanezt a feladatot két egymással szemben elhelyezett, ellentétes forgásirányú csavar végzi. Nem meglepő módon ezek a csavarok adják a csavarkompresszor nevét. Amennyiben a dugattyús kompresszor mellett döntünk, lehetőségünk van vegytiszta levegő előállítására is.

 

Érdemes tudni, hogy a klasszikus berendezések olajfilmréteggel védekeznek a felhevülés ellen, így nem alkalmasak vegytiszta sűrített levegő előállítására. Ha mégis tökéletesen tiszta levegőre van szükségünk, a teflon bevonattal rendelkező dugattyús kompresszorok nyújtanak jó megoldást. Ezek terhelhetősége rendszerint kisebb, de barkácscélú felhasználás során a felhevülés nem fog problémát okozni.

 

Ismerjük meg a dugattyús kompresszorok főbb tulajdonságait, kerüljük el a silány távolkeleti készülékeket és használjuk őket a legkülönfélébb barkácsfeladatok végzése során!