Debrecen hírek

A hatalom visszaszerzése az életünk felett Mire jó a falinaptár?

A hatalom visszaszerzése az életünk felett Mire jó a falinaptár?

Sokan legyinthetnek a falinaptár ötletére, hiszen mi haszna is lehet egy papíralapú, nyomtatott falinaptárnak a digitális korban azonkívül, hogy a szüleink örülnek neki, ha karácsonyra kapnak egy képes, családi verziót. Miközben egy falinaptár az életünk rendszerezője lehet, ha jól használjuk. Mutatjuk, miért!

 

A falinaptár kedvelői külön kasztot alkotnak, ők azok, akik elkötelezetten ragaszkodnak a szépség és a rendszerezettség eme formájához. Egy helyen, ráadásul egy tetszetős helyen láthatják viszont az egész életüket: minden találkozót, randevút, határidőt, szabadidőt. A napi rutinjuk részévé, biztonságérzetük alapjává válik, hogy elsétálnak a falinaptárhoz és ellenőrzik a napi, heti beosztásukat, mielőtt elkezdik a napjukat és kilépnek az ajtón.

 

Ha saját elképzelésünk alapján szeretnénk kialakítani a naptárunkat, vagy egy digitálisan elérhető formátumot szeretnénk kis példányszámban kinyomtatni, a digitális nyomtatás megfelelő megoldást jelenthet számunkra.

 

Miért jó egy falinaptár?


Nem csúszunk ki a határidőkből – a falinaptárunkra tekintve egy szempillantás alatt képbe kerülhetünk arról, hogy mennyi időnk van egy-egy határidőig, és mi mindent kell addig teljesítenünk. Legyen szó akár egy vizsgáról, egy projekt leadásáról, egy nyaralás kezdetéről, vagy egy családi ünnepről.


Segít megszervezni a szabadidőnket – akár az az érzésünk, hogy túl kevés a magunkra fordítható időnk, akár az, hogy szétfolyik a feladatok közt megfoghatatlanul, egy falinaptárban rendszerezve pontosan meg tudjuk fogni és ki tudjuk használni a magunkra fordítható időnket.


Mindig szem előtt van – feltéve, hogy jó helyre tesszük ki, például otthon a konyhában, de mindenképpen olyan helyen, ahol minden nap megfordulunk. Nem kell külön megszakítanunk bármely egyéb tevékenységünket, megállnunk és elővennünk, hanem menet közben, de átláthatóan képet kaphatunk az időnk, figyelmünk, vagyis az erőforrásaink rendszerezéséről.


Könnyen látható helyre tegyük ki


Tájékoztatja a családot – nem kell külön egyeztető köröket futni a család minden tagjával egyenként arról, hogy ki mikor mit csinál, ráér-e másra, szüksége van-e segítségre. Egy falnaptár segítségével képben tarthatjuk a családot azzal kapcsolatban, hogy mi történik velünk abban az időben, amit nem velük töltünk.


Oldja a szorongást – amikor ránézünk az időnk rendszerezett beosztására, biztonságérzettel tölthet el a tény, amiről a falinaptárunk árulkodik: hogy mi magunk kontrolláljuk az életünket. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy nem kell aggódnunk afelől, hogy egymásra szervezünk egy családi vacsorát egy edzéssel vagy egy munkamegbeszéléssel.


A naptárak könnyen testreszabhatók a munkarendtől és a személyiségtől függően végtelen változatban. Az alábbiakban bemutatunk néhány tippet, hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet a naptárunkból.


Színkódoljuk az ütemterveket – külön színnel jelöljük a különféle elfoglaltságainkat: munka, otthon, iskola, így könnyebb megkülönböztetni és átlátni a területeket.


Könnyen elérhető és látható helyen tartsuk a naptárat.


Azonos tevékenységeinket következetesen azonos időpontokra tervezzük, így segítünk magunknak azt szokássá alakítani.


Különféle felhasználási célokra is rendszeresíthetjük naptárainkat: például papír alapút speciális eseményekhez havi bontásban és elektronikus naptárt részletesebb feladatokhoz vagy találkozókhoz heti vagy napi bontásban.