Debrecen hírek

A pénzügyi jólét 10 legfontosabb feltétele

A pénzügyi jólét 10 legfontosabb feltétele

A személyes pénzügyekkel foglalkozó tanácsadók számos nagyon hosszú könyvet írtak már arról, hogy lehet takarékoskodni és mellette jól is élni. Ám a lényeg igazából összefoglalható néhány tanácsban.

Lássuk, mit ajánlanak a szakértők annak, aki szeretné az életszínvonalát emelni, és nem azon az áron, hogy halmozza a kifizethetetlen hiteleket.

Ne holnap kezdd el

 

Tologathatjuk a változtatás kezdetének az időpontját, köthetjük jövőbeli eseményekhez, például: amikor majd sokkal többet fogok keresni, félreteszek. De a lépéseket azonnal a legérdemesebb elkezdeni.

 

Költs kevesebbet, mint amennyit bevételed van!

 

Az alapkiadásokra muszáj költeni, azon kívül viszont sokminden van hónapról hónapra, ami viszi a pénzt, voltaképpen feleslegesen. A presztizskiadásokat nyugodtan vissza lehet fogni.

 

Tegyél félre hó elején

 

Azonnal tedd félre a megtakarítható pénzt, és rakd például egy pénzügyi alapba, vagy mondjuk LTP-be.

 

Élj egy szinttel az életszínvonalad alatt!

 

 

Azaz ne költsd el az összes pénzedet, mert végtére is olyan jól keresel. Élj egy fokkal szerényebben, és a különbséget rakd félre. Ha emelkedik a jövedelmed, ne kezdj el többet költeni, ha eddig egész jól elvoltál például a szerényebb étteremmel, a belföldi nyaralással. Ötször annyi fizetésből sem fogsz tudni félretenni, ha mindig növeled a költésed mértékét is.

 

Ne arra támaszkodj, hogy jövőre biztos jobban fogsz állni

 

A meggondolatlan hitelfelvételek egyik oka, hogy az emberek abban bíznak, nemsokára már biztos jobb állásuk lesz, több megrendelőjük lesz, és simán visszafizetik majd a hiteleket.

Ám az emelkedés nem törvényszerű, beüthet például egy gazdasági recesszió. Ezért nem érdemes ma a holnapi tőkénket költeni. A hiteleket, ha szükségesek, mindig a leggondosabban válasszuk ki.

 

Az első az adósságok visszafizetése

 

Ne éljünk együtt a törlesztetlen kölcsönökkel, hitelekkel, miközben költünk. Minél tovább tart a visszafizetés, annál többe kerül nekünk. Éljünk a betörlesztések lehetőségével, ha pénzhez jutunk.

 

Ne tettesd halottnak magad, ha keres a bank

 

Ha eladósodtál, akkor a feladás helyett próbálj meg megoldást keresni. Nyisd fel a számlaleveleket, vedd fel a telefont a szolgáltatónak. Hitelkiváltó hitelekkel, vagy más megoldásokkal minél előbb hagyd magad mögött ezt a helyzetet.

 

Hathavi megtakarítás? Igen

 

Keményen hangzik, de a cél a hathavi bevételnek megfelelő megtakarítás. Amíg ez nincs összegyűjtve, nem állsz stabilan anyagilag. Addig ne legyen se Vörös-tengeri nyaralás (rengeteg Instagram fotóval dokumentálva), se második autó a családban.

 

Fektess magadba!

 

Költs az egészségedre, a tudásodra! Minden hónapban fejleszd tovább a szaktudásodat, no és lehetőleg válj vállalkozóvá, ha meg akarsz gazdagodni. Ugyanis:

 

Alkalmazottként még senki sem lett milliomos

 

Soha nem fogsz többet keresni alkalmazottként, mint amennyit másvalaki ugyanezért kapna, és mindig lesz, aki többet tesz zsebre nálad. Aki igazán sokat keres, az a cég tulajdonosa, vezetője. Ha igazán gazdag szeretnél lenni, vágjál te is bele valami újba!