Debrecen hírek

Beszerzési tanácsadás ami után nem kell ezreket fizetnie havonta

Beszerzési tanácsadás ami után nem kell ezreket fizetnie havonta

A licenc beszerzési tanácsadás a vállalatok és a cégek egyik legjobb befektetése lehet. Általánosságban kijelenthető, hogy a vállalatok 20-40 százalékkal drágábban vásárolják meg a szükséges licenceket, mint az indokolt lenne. Egy nagyvállalat esetében ez komoly többletkiadást jelent, de egy kisebb vagy közepes vállalkozás esetében is olyan összegekről beszélhetünk, amelyek jelentős tételnek minősülnek.

A licenc beszerzési tanácsadás szükségességét, illetve létjogosultságát az indokolja, hogy a vállalatok csaknem 90 százaléka drágábban vásárolja a licenceit, mintha egy szakértőt bízna meg a feladattal – mondja az ipr.hu munkatársa. A legnagyobb probléma mégis abban keresendő, hogy a licenc szerződések sokszor évekre vonatkoznak, így a kedvezőtlen terméktámogatási díjak komoly többletkiadást eredményeznek.

 

A piacon megfigyelhetjük azt a jelenséget, hogy a szoftverfejlesztő cégek gyakorlatilag elhallgatják a részleteket, illetve nem nyújtanak megfelelő segítséget az ügyfelek számára a tekintetben, hogy minél racionálisabban vásárolhassák meg az adott licenceket. Mindezen nem csodálkozhatunk, hiszen a gyártók egyetlen célja a profit növelése.

 

A szakemberek általában annak a véleményüknek adnak hangot, hogy a gyártók nem tehetők teljes egészében felelőssé a kialakult piaci viszonyokért; noha valóban nem nyújtanak kellő tájékoztatást a felhasználók részére, a licencekkel kapcsolatos információk változásának gyorsasága miatt gyakorlatilag követhetetlenek a történések. Ha egy IT szakember állandó jelleggel naprakész tudással szeretne rendelkezni, a munkaidejét gyakorlatilag fel kellene áldoznia az aktuális változások tanulmányozására.

 

A beszerzési tanácsadás abban jelent segítséget, hogy a szoftver gazdálkodás minél sikeresebb lehessen. Noha valóban hatékony megoldásról és jelentős segítségről van szó, ki kell hangsúlyozni, hogy semmilyen törvénybe vagy licenc szerződésbe ütköző lépés nem megengedhető. A tanácsadó nem lehet érdekelt egyik gyártó termékeinek értékesítésében sem, így minden esetben kizárólag az ügyfél érdekét kell, hogy szem előtt tartsa. A tanácsadás mindig teljes függetlenségben történik.

 

A beszerzési tanácsadás sikerének titka a legtöbb esetben a licencek számának csökkentése. Itt kanyarodunk vissza a tájékoztatás hiányának ecseteléséhez; a felhasználó vállalatok sajnos az információk hiányából adódóan sokszor olyan licencekért is fizetnek, amelyekért nem lennének kötelesek, hiszen szükségtelenek. Ha a vállalat nem rendelkezik megfelelő szakmai segítséggel, sajnos a szoftver gazdálkodás komoly összegeket emészthet fel.

 

Mindezek mellett egy felkészült beszerzési tanácsadó akkor is segíthet, ha fel kell térképezni a megtakarítást célzó egyéb legális lehetőségeket. Sajnos nagyon sok vállalat esetében olyan szinten kaotikus a szoftver gazdálkodás, hogy bőven van lehetőség a javításra.

 

Végezetül pedig el kell mondani, hogy a beszerzési tanácsadás jelentős mértékben segítheti a vállalat licenc megfelelőségét, vagyis hozzájárulhat ahhoz, hogy egy esetleges szoftverlicenc audit ne járjon büntetéssel. Ez több okból is fontos; a vállalat természetesen igyekszik elkerülni a pénzbüntetést, de emellett jelentős presztízsveszteséget is elszenvedhet egy ilyen baki miatt. A vállalatok nem szívesen csúsznak el ilyen banánhéjon, ezért számukra a megfelelő védelem kiemelt fontossággal bír. Ahogy a mondás is tartja, jobb félni, mint megijedni – igaz ez a szoftverlicenc auditokra vonatkozóan is.