Debrecen hírek

Dobja fel az átmeneti hónapokat: élje meg kreativitását otthonában

Dobja fel az átmeneti hónapokat: élje meg kreativitását otthonában

A március az év legkiszámíthatatlanabb időszakjainak egyike: egyszer szűnni nem akaró hóeséssel, máskor félszeg napsütéssel alakítja hangulatunkat. Amíg a valódi kikelet be nem köszönt, addig is fontos, hogy a tavaszi fáradtság elől nap végén egy meghitt kuckóba menekülhessünk.

Inspirálódjon több forrásból, mielőtt hozzálátna a tervezéshez, bevásárláshoz

Míg régebben jobbára a különböző lakberendezési magazinok szolgáltak inspirációforrásként, ma még egyszerűbb dolgunk van: a különböző közösségi oldalak pofonegyszerű megoldást nyújtanak az ötletszerzésre.

Azonban legyünk óvatosak: laikus lakberendezőként magánakcióink könnyen mellényúlásnak bizonyulhatnak, ráadásul a nagy lelkesedésben gyakran éppen a praktikum szempontjai sérülhetnek. Hiába nyeri el például a család tetszését a mostanában népszerű, kör alakú, szőrmók előszobai szőnyeg, ha a kutya egyébként bejár a házba, a gyerekek számára pedig a sáros cipő levetése néha még gondot okoz.

A másik, hogy az enteriőr leváltásához minden esetben készítsünk a pénzügyeket is magában foglaló tervet. Nem mondunk azzal hatalmas újdonságot ugyanis, hogy alapvetően anyagi lehetőségeinktől függ, hogy mennyire lehet grandiózus a lakberendezési “akcióterv”. Meg lehet úszni az ilyesmit néhány tízezer forintból is, de amint nagyobb léptékű változásokra, gipsz-kartonozásra vagy bútorcserére kerül a sor, szükség lehet a kiadások ütemezésére. Emellett, ha a kassza elbírja, a pénzügyi tervbe egy jó feltételeket biztosító személyi kölcsön is bevonható.

Nem muszáj minden egyes dekortrendnek válogatás nélkül felülni!

Ami egy órákon át komponált képen megnyerőnek tűnik, az nem biztos, hogy a valóságban egyáltalán élhető is - sőt, a tisztán tartásra is gondolni kell! Míg a párnahuzatokkal kísérletezni nem jelent nagy kockázatot, egy újhullámos bútortrend meglovagolása után előfordulhat, hogy pár százezer forintunk bánja az elhamarkodott döntést. Az is fontos, hogy kiegészítőinket és bútorainkat úgy válogassuk össze, hogy a lakás meglévő (romantikus, minimál, klasszikus, vagy épp vidékies) stílusába illeszkedjenek.

Persze anyagiaktól (vagy a rendelkezésre álló szabadidő mértékétől) függően a teljes stílusreform is megcélozható. Ám egy ilyen horderejű lépéshez már mindenképp érdemes lakberendező vagy belsőépítész segítségét kérni. Játék a színekkel


Ne becsüljünk alá a színek fontosságát, hiszen sokszor már pár új, meglepőbb szín bevonásával felpezsdülhet az adott helyiség hangulata. Ha nagyobb vérfrissítésre készülünk, és lakberendező nélkül vágnánk neki a lakás “átöltöztetésébe”, a legbiztosabb, ha az online is elérhető, szakértők által meghatározott színkombinációk valamelyikéhez tartjuk magunkat.

Tipp: ma már nem kőbe vésett szabály, hogy a semleges színek a falakra, a merészebbek pedig legfeljebb csak a kiegészítőkre, vagy egy-egy bútorra kerülhetnek! 

Szeressen bele újra lakásába!

A lakás atmoszférája nem csak hangulatunkra van hatással, hanem azt is híven tükrözi, mennyire merünk kreatívak lenni a mindennapokban. Itt az ideje a bennünk rejlő alkotókészséget tehát szabadjára engedni - vágjon neki az új évszaknak új lendülettel!