Debrecen hírek

Felújítják az egykori kereskedelmi akadémiát Debrecenben

Felújítják az egykori kereskedelmi akadémiát Debrecenben

Papp László polgármester bejelentette, hogy eredeti állapotába állítják helyre az egykori debreceni kereskedelmi akadémia épületét, miután megtalálták az eredeti seccókat - művészi falfestményeket - az épület dísztermében.

A sajtótájékoztatón elhangzott: az 1800-as évek végén a virágzó kereskedelemmel rendelkező Debrecenben a Kereskedő Társulat először a kereskedelmi szakiskola fenntartását, majd azzal együtt a kereskedelmi akadémia épületének megépítését határozta el. A debreceni kereskedelmi akadémia - majd később megyei könyvtár - épülete 1892-1893 között épült fel a város központjában, a Református Nagytemplom szomszédságában.

 

Felújítják az egykori kereskedelmi akadémiát Debrecenben

A kereskedelmi akadémia falfestményeinek teljes rekonstrukciója, eredeti állapot szerinti helyreállítására valósu meg

 

A kereskedelmi akadémia reprezentatív belső tereinek belsőépítészeti, képző- és iparművészeti kialakítását ma már csak képekről ismerjük, a helyi Déri Múzeumban megtalálható vázlatok alapján lehetőség van a falfestmények teljes rekonstrukciójára, eredeti állapot szerinti helyreállítására - mondta a polgármester. A fennmaradt fényképek és a helyszín vizsgálata alapján az épületben 23 darab, különböző méretű falfestmény, több száz négyzetméternyi díszítmény, stukkók, márványozás található. Az épületet pályázati pénzből újítják meg az elkövetkező években, elkészülte után pedig kulturális fogadótérként használnak majd, s ott helyezik el a helyi értéktárat.

 

MTI/T.D.