Debrecen hírek

Hogyan válasszuk ki a megfelelő hűtőtáskát?

Hogyan válasszuk ki a megfelelő hűtőtáskát?

Végre itt az igazi meleg nyár, és ebben a jóidőben legszívesebben csak a strandon töltenénk az időt. Ráadásul úgy, hogy amire szükségünk van, az legfeljebb csak egy karnyújtásnyira legyen tőlünk. Azaz a hűtőtáskában.

Sokan emlékszünk még rá gyerekkorunkból, ahogy az egész család vonul a Balaton parti (vagy bármelyik másik) strandon reggel, a megfelelően árnyékos helyet keresve. Mindenkinél volt egy klasszikus, kék hűtőtáska, amit apuka vitt a napernyővel együtt.

 

A szüleink valamit nagyon tudtak. Tényleg minden benne volt a hűtőtáskában, amire csak szüksége lehetett a családnak: a jeges üdítő, a jéghideg sör, a gyümölcsök, szendvicsek, a házi fagyi. Előkészítve, felszeletelve, bedobozolva, jégakkuk közé rendezgetve.

 

Nem kell nosztalgiával visszagondolnunk a hűtőtáskákra, hiszen még a jégkrém tárolás is könnyedén megoldható, mert ma már szerencsére sokkal több típusból választhatjuk ki a számunkra megfelelő darabot. Csak át kell gondolnunk, hogy mikor mire szeretnénk használni.

 

Típusok

 

Ha egy baráti társasággal készülünk strandolásra, vagy egy közös horgászatra, akkor a fő szempont, hogy mindig legyen kéznél jeges frissítő. Ezesetben nagyobb űrtartalmú hűtőládában gondolkodjunk, férjenek el benne állítva a hideg italok. Viszont egy hűtőládát senki sem szeret cipelni, hosszabb gyalogutakra ne ezt vigyük magunkkal.

 

A hűtőtáska kisebb űrtartalmú, de jóval kevesebb a súlya, így könnyebben hordozható, ezért alkalmasabb kiránduláshoz, túrázáshoz. Ráadásul ezek a darabok már jól is néznek ki, elsőre lehet, hogy meg sem mondanánk róluk, hogy hűtőtáskák!

 

 

Léteznek már autó kompatibilis változatok is, ilyen például a szivargyújtós hűtőtáska, vagy a simán csak autós hűtőstáska néven futó darabok. Ezek akár 8 literesek is lehetnek, biztonságosan rögzíthetőek az üléshez, szuper választás, ha hosszú autóutakra készülünk.

 

Méretüket tekintve igen széles a választék: a mini hűtőtáskáktól kezdve egészen a fagyasztóládákig számtalan variáció áll rendelkezésünkre.

 

A hűtőtáskák hűtési technológiája

 

Jégakkus, elektromos, akkumulátoros, passzív, abszorpciós: ilyenek mind lehetnek a hűtőtáskák.

 

A régi jól ismert változat a jégakkus, amelyeket előre le kell fagyasztani, majd az eleve lehűtött ételek, italok közé tenni a hűtőtáskában. Minél több a jégakku, annál tovább tartja a hideget a hűtőtáska.

Az elektromos hűtőtáskát áramforráshoz kell csatlakoztatni, és amíg azon van, addig hidegen tartja a tartalmát. A lekapcsolás után még néhány óráig tartja a hőmérsékletet. Az akkumulátorossal ugyanez a helyzet, csak az mobilis, mert miután az aksit feltöltöttük, az biztosítja a hűtést, amíg le nem merül. Ha a hűtőtáska nevében azt látjuk, hogy termoelektromos, az azt jelenti, hogy technológiájának köszönhetően hűteni és fűteni is tud.

 

A passzív, azaz nem elektromos hűtőtáskák rendkívül jól hőszigeteltek. Hosszan képesek megőrizni a hideg hőmérsékletet. Természetesen ezt tovább segíthetjük azzal, ha eleve hűtve tesszük bele az ételeket, italokat és jégakkukat is teszünk melléjük.

 

Az abszorpciós technológiával működők az alacsony hőmérsékletű hulladékhőt hűtési kapacitássá alakítják át. Csatlakoztathatóak 230 V váltófeszültségre és akár szivargyújtóra, sőt, PB-gázzal is működtethetőek.

 

Amint láthatjuk, a választék valóban széles. Ha sikerült eldöntenünk a hűtőtáska típusát attól függően, hogy mire szeretnénk használni, az nagyban meghatározza, hogy milyen hűtési technológiával működik.