Debrecen hírek

Így gyakorolj a nyelvvizsga előtt, ha nem megy jól az írás

Így gyakorolj a nyelvvizsga előtt, ha nem megy jól az írás

A nyelvvizsga előtt állók körében gyakran felmerülnek arra vonatkozó kérdések, hogy mégis mely területek érdemelnek különös figyelmet. A téma fontos, hiszen ha tudjuk, milyen jellegű megmérettetésre számíthatunk, akkor célirányosan történhet a felkészülés.

A sikeres írásbeli nyelvvizsga titka az euroexam.org szerint is részben abban rejlik, hogy azokat a feladattípusokat gyakorolja be a vizsgázó, melyekre majd számíthat.

 

Napjainkban sokan döntenek a nyelvtanulás mellett, s akár felnőtt fejjel sincs késő ahhoz, hogy iskolapadba üljünk. A rugalmas képzéseknek köszönhetően összeegyeztethető munkával is a tanulás, előnyeit pedig akár a vágyott nyelvvizsga, akár a megszerzett gyakorlati tudás apropóján garantáltan érezni fogjuk. Legyen szó akár a szóbeli, akár az írásbeli részről, nem lehet elégszer hangsúlyozni a célirányos felkészülés fontosságát. Nézzük most azokat a területeket, melyekre megéri figyelni az írásbeli nyelvvizsga eredményes letételéhez!

 

Ügyintéző levél: fókuszban a tartalom és a forma

 

A mindennapi életben számos olyan helyzet adódhat, amikor írásban van szükség ügyintézésre. Mindegy, hogy információnyújtás, állásra jelentkezés, bemutatkozás, panasz benyújtása a cél, a nyelvvizsga során a megadott témában idegen nyelven kell boldogulni. Természetesen nagyon fontos a helyes nyelvhasználat és a formai követelmények betartása, de ezeken felül cél a megadott téma kereteken belüli kifejtése.

 

Újságcikk és esszé írása nyelvvizsga során

 

Az újságcikk megadott cím alapján történő írása során egyfajta könnyed, élvezhető, mégis a témához kapcsolódó írást várnak el a vizsgáztatók. Ezt általában egyszerűbbnek tartják a hallgatók, mint az esszé megírását, mely komolyabb átgondolást és eszmefuttatást követel meg. Fontos tudni, hogy az utóbbi alkalmával nem a vizsgáztatót kell meggyőzni saját igazunkról, sokkal inkább az álláspont hatékony kifejtéséről van szó. Ehhez nélkülözhetetlen a megfelelő szókincs és persze azt is mérik a vizsgáztatók, hogy miként oldjuk meg a helyzetet, helyesen használjuk-e a nyelvtani szabályokat.

 

Műkritika: közelítsünk kreatívan!

 

Nyelvvizsga helyzetben a műkritika írása korántsem olyan ördögi feladat, mint amilyennek elsőre tűnik. Rendszerint egy műfajt határoznak meg, mely lehet film, színház- és koncertélmény, vagy például könyv. Ezen felül viszont jó hír, hogy a vizsgázó dönti el, konkrétan miről is írjon. Ennek köszönhetően olyan témát választhatunk, melyet ismerünk, közel áll hozzánk, tehát a megfelelő információk is rendelkezésünkre állnak hozzá.

 

Olvasói levél és komment

 

Miként nevéből is adódik, az olvasói levél általában valamilyen sajtótermékben vagy az interneten megjelent cikkre való reagálás. Mint ilyen, rendszerint véleménynyilvánításról, kritizálásról vagy éppen egyetértésről van szó esetében. A másik, napjainkban igen elterjedt megnyilvánulási forma az online comment, mellyel mindannyian találkozni szoktunk. A szokásos két-három sor helyett azonban a nyelvvizsga során legalább egy négy-öt bekezdésből álló, átgondolt megjegyzést kell írni. Az érvelés itt is fontos szerephez jut, de a logika és persze a helyes nyelvhasználat is nélkülözhetetlenek.

 

Legyen szó bármelyik feladat típusról, a nyelvtan és a szókincs mellett biztosan nem mehetünk el. Fontos a gyakorlás és a felmerülő területekre vonatkozó szabályok, formai követelmények ismerete is. Ha célirányosan igyekszünk elmélyedni az idegen nyelv rejtelmeiben, akkor nem érhetnek kellemetlen meglepetések a megmérettetés során.