Debrecen hírek

Itt van az ősz, itt van újra

Itt van az ősz, itt van újra

Bár idén sokáig élvezhettük a kellemes meleget, mégis érdemes időben gondolni a hidegebb hónapokra is. Ilyenkor nem csupán a szervezetünket és az autónkat, hanem az otthonunkat is érdemes felkészíteni a hűvősebb időre.

 

Sokan örülnek, hogy vége a nagy melegnek, sokan azonban épp ellenkezőleg éreznek. Legtöbben a hideg idővel együtt érkező fűtési szezont várják legkevésbé a télben. Ennek több oka is van, azonban kétségtelenül előkelő helyen szerepel az okok között a fűtés gyakran igen magas költsége. Érdemes időben gondolni otthonunk melegére és ha szükséges, akár korszerűsíteni is fűtési rendszerünket.

 

Íme, 3 tipp, hogyan spórolhatunk fűtési költségeinken még a leghidegebb hónapokban is.

 

  1. Süss valamit

Bizony! A sütő nem csupán eredeti funkciójában használható. A hűvösebb hónapokban előszeretettel kuckózunk be otthonunkba. Előkerülnek ilyenkor a plédek, a meleg italok és a sütőt is bekapcsoljuk végre. A frissen sült házi sütemények nem csak a lelkünket melengetik, elűzik a hideggel érkező rossz kedvet is. Ráadásul a felmelegedett sütő a lakás hőmérsékletét is segít magasabban tartani. 

 

Sütéssel az otthon melegéért

 

A klasszikus konyhák esetében főként a konyha melegszik ilyenkor, azonban a modernebb, amerikai konyhával rendelkező otthonok esetében akár a nappali fűtését is megoldhatjuk ezzel a módszerrel. Így nem csupán a család apraja nagyja, hanem a pénztárcánk is hálás lesz.

 

  1. Öltözz melegen

Evidensnek tűnik bár, mégis érdemes felhívni a figyelmet a meleg ruhák előnyeire. Sokan hazaérve a meleg lakásba szívesen vetik le magukról a meleg ruhákat és a hideg utcán szükséges rétegeket. Vajon ez jó döntés? 

 

Ugyan van lehetőségünk az otthonunkat olyan melegre fűteni, amilyenre csak szeretnénk, mégis érdemes lehet először a megfelelő ruházattal biztosítani a kellemes hőmérsékletet. A hűvösebb hónapokban otthon is viseljünk pulóvert, zoknit, vagy akár egy meleg mamuszt is. Ezzel hőérzetünk jelentősen befolyásolható, és kevésbé érezzük majd szükségét annak, hogy feleslegesen magas hőmérsékletűre fűtsük lakásunkat. A hatást pedig fokozhatjuk egy jó meleg mamusszal és pléddel.

 

  1. Korszerűsíts

A fűtési rendszer átgondolásával további spórolásra nyílik lehetőségünk. Gáz- vagy villany? Esetleg fa- vagy vegyes tüzelés? A fűtési rendszer sok lakásban adott, azonban könnyen bevethetünk alternatív megoldásokat is. 

 

Az elektromos radiátorok például bármely helyiség felfűtéséről érdemben gondoskodnak, ráadásul könnyen lehet, hogy spróloni is tudunk vele. Az elektromos konvektorok ugyanis közvetlenül a helyiség levegőjére hatnak, így fűtve fel azt a lehető leggyorsabban. A klasszikus radiátorokkal szemben nagy előny, hogy bármikor kikapcsolhatjuk, ha már megfelelőnek érezzük a hőmérsékletet, így spórolva jelentős összegeket. Ráadásul nem csak könnyedén telepíthető, de kifejezetten esztétikus megoldásról van szó.

 

Ha pedig hőtároló radiátort választunk, még kedvezőbben fűthetünk. Az energiatakarékos fűtés nagy előnye ugyanis, hogy naponta csak átlag 5 órán át használja az elektromos áramot, ami jelentősen csökkenti kiadásainkat. Nem beszélve arról, hogy így akár helyiségenként is más-más hőmérsékletet állíthatunk be.

 

Bár idegennek tűnhet, mégis érdemes éjszakára kicsit hűvösebb levegőjű szobáról gondoskodnunk, így nem csupán spórolni tudunk a fűtéssel, de sokkal pihentetőbb lesz az alvásunk is. Ráadásul a reggeli meleg zuhany még kellemesebb lesz!