Debrecen hírek

Jön a rég várt ingatlanpiaci fordulat

Jön a rég várt ingatlanpiaci fordulat

2020 a vevők éve lesz - ígérik a szakemberek. Ez komoly változást jelenthet, mivel az elmúlt években az eladói piac volt a jellemző: azaz a tulajdonosok diktáltak, és emelték a tétet.

Lelassult a pörgés

 

A fordulatot 2019-ben az hozta, hogy a növekvő árakat egyre kevesebben tudták követni, és az év derekára az érdeklődők mintegy 40-50 százaléka eltűnt a piacról. 

 

Ez a gyakorlatban úgy jelent meg, hogy nemhogy egy hónap alatt megtörténtek az eladások, mint 2019 elején, hanem még megnézni sem nagyon jöttek a potenciális vásárlók a meghirdetett ingatlanokat az utolsó fél-negyedévben.

 

A tavalyi évben egyébként gyorsasági rekord született eladás téren, mint az az ingatlan.com közleményéből kiderült: egy Dohány utcai kislakás esetén 22 óra alatt megköttetett az üzlet: 29,5 millióért vitték el a 33 négyzetméteres ingatlant. 

 

Gyömrőn 20 órával a hirdetés megjelenése után lett gazdája egy 54 négyzetméteres otthonnak: 28 milliót adott érte a jelentkező. 

 

Ezek a rekordok azonban nem az év végét jellemezték.

 

Jönnek a megfizethető lakások?

 

Ám azt nem lehet várni, hogy a vevői passzivitás hatására gyors fordulatot vesznek a dolgok, és leesnek az árak. Az ingatlanpiaci mozgások nagyon lassúak, mert az eladók akár fél-egy évig is kitartanak egy adott árszint mellett, hátha valakinek mégis megfelel az eladási ár. 

 

A piac ezért lassan mozdul, és tovább tart, míg lefele lezajlanak az ár változási folyamatok. 

 

Azt sem szabad elfelejteni, hogy az eladók a jövőben is számíthatnak a külföldi befektetőkre: Budapesten átlagosan minden tizedik, országosan minden huszadik ingatlant vettek meg nem magyar tulajdonosok az elmúlt évben.  

 

Még mindig vannak olyan ingatlan típusok, amelyek iránt komolyabb érdeklődés érzékelhető, és ezek a panelek. Ez a nem túl divatos és kelendő lakás fajta felértékelődött, mióta a szerényebb anyagi helyzetűeknek szinte elérhetetlenek lettek a társasházi jellegű lakások. A lakótelepi otthonok azonban hitellel elérhetőek.  

 

Az újépítésű társasházak iránt csökkenni fog az érdeklődés

 

A magasabb ÁFA hatása erősen érezhető

 

2019 az újépítésű lakások éve is volt. A felfutás azonban nem kimondottan pozitív okból következett be: az 5 százalékos lakás ÁFA megszüntetése miatt új lakást sokkal jobban megérte december 31-ig megvenni, teljes egészében kifizetve, vagy ha nem volt teljes készültségi szinten az ingatlan, minél nagyobb részben törlesztve az árat.

 

A hírek arról szóltak év végén, hogy sokan csaknem a teljes árat befizetik, még akkor is, ha a falak sem állnak, csak ne kelljen a magasabb ÁFA kulccsal számolni. 

 

Ez a megoldás hoz magával némi bizonytalansági faktort, hiszen csak később kerül sor a lakás átadására, miközben sokkal előbb lett kifizetve. Ez pedig kiszolgáltatottá teszi a vevőket: mi történik például, ha rossznak bizonyulnak a beépített alapanyagok, az alkalmazott megoldások? 

 

A lakásépítési boom folytatódására a fenti okokból ezért nem számíthatunk 2020-ban.