Debrecen hírek

Mi kell egy jó házimozi kialakításához?

Mi kell egy jó házimozi kialakításához?

Lenne kedved bekuckózni otthon a meleg szobádban és filmet nézni akkora képernyőn, ami az egész falat eltakarja? Egyszerűbb, mint gondolnád! A megvalósítás főként tökéletes sötétítés, vagyis redőny kérdése. Megmutatjuk, hogyan tudod megvalósítani!

 

Egy alaposan végiggondolt és ügyesen kivitelezett otthoni moziszobát kialakítani ma már nem számít lehetetlen küldetésnek. Elég beszerezned egy projektort, amit rádugsz a laptopodra és már indulhat is a móka! Feltéve, hogy van egy jó műanyag vagy alumínium redőnyöd az ablakon!

 

Sötétítés

 

A házimozi kialakításának egyik sarkos pontja a képernyő mérete. Melyik a legnagyobb sík felület a szobádban? Ha kivetítőben gondolkozol, nem jó úton jársz. Bármennyire nagy kivetítőd is lehet, soha nem lesz akkora, mint a falad. Tehát mi a megoldás? Legyen a fal a képernyő!


Nem mindegy ám, hogy milyen távolságból mekkora felületet akarsz követni, belátni a szemeddel. Ha túl közel ülsz egy túl nagy képernyőhöz, akkor képtelen leszel átadni magad az élménynek, emellett meg fog fájdulni a fejed és be fog görcsölni a nyakad. Márpedig a házimozit nem erre találták ki! Ha nem tudsz kellően távol ülni a képernyőtől, akkor érdemes csökkenteni a képernyő méretét.


A házimozi kialakítására kiszemelt szoba mérete alapvetően meg fogja határozni, hogy egyszerre legfeljebb hány ember tud majd filmet nézni. Az sem mellékes, hogy milyen típusú üléseket érdemes telepíteni a helységbe. Hiába álmodozunk egy szuperkényelmes, süppedős kanapéról, ha azon a film kezdése után 5 perccel már minden családtagunk mélyen alszik! (Hacsak nem direkt ez a cél!) Egy középutas megoldás, ami nem is túl kemény és nem is túl puha, azonban jól beválhat hosszútávon.


Ha több sorban kívánunk elhelyezni székeket, a hátsó sorokat érdemes 30 centivel megemelni, hogy a hátrébb helyet foglalók akadály nélkül nézhessék végig a filmeket.


A hangszórók elhelyezése nagyban hozzájárul a kívánatos filmélményhez. A hagyományos elosztás mellett figyeljünk a megfelelő surround hangalak felszerelésére is.


A szoba díszítésénél vegyük figyelembe, hogy mivel fogjuk palástolni a hangszórókat – feltéve, hogy van ilyen elképzelésünk. Sötét falak közt világosabbnak fognak hatni a képernyő fényei. A szőnyegek akusztikusan jobban működnek, mint a csupasz padlók, mivel utóbbiak könnyen visszaverik a hanghullámokat, amitől zavaros lesz a hanghatás.


Mindennek az alapja pedig a megfelelően árnyékolástechnika, vagyis egy jól záródó redőny, ami elzárja a helységet a külső fényforrások elől és tökéletes sötétséget biztosít odabenn. Ilyen az alumínium vagy műanyag redőny, ami lehet külső tokos, vagy rejtett, a lényeg, hogy a redőnylécek pontosan záródjanak és ezzel biztosítsák a szükséges benti körülményeket.