Debrecen hírek

Nyaraló-felújítás - miért éri meg?

Nyaraló-felújítás - miért éri meg?

Nagy áldás egy nyaraló, ahová kicsit elbújhatunk a világ elől. Most az ingatlan boom csúcsán a telkek és víkendházak ára is felpörgött, így akár jó áron értékesíthetjük is a család valamelyik hétvégi házát.

Már nemcsak nyáron él a Balaton

 

Főleg a Balaton mellett pörgött fel a nyaraló piac, de a Velencei-tó környéke is felértékelődött. A kiadási szegmens is pörög; ha a nyaralási szezon kb. 15 hétvégéjéből nem mindegyikben használnánk az apartmant, akár bérlőt is találhatunk az üres napokra.

 

Ha eladásban vagy kiadásban gondolkodunk, mindenképpen érdemes a legjobb állapotba hozni az ingatlant. Kis ráfordítással sokkal szebbé tudjuk tenni, mint volt, és lényegesen magasabb áron kelhet el.

Érdemes figyelembe venni, hogy más jellegű vevők jelentkeznek egy olcsóbb, de felújítandó - romokban álló vagy a hatvanas évek lakberendezését tükröző - nyaraló esetén, mint akiknek van elég pénzük, de idejük nincs a felújításra.

A nyaralóvendégek is szívesebben költenek úgy az apartmanra, ha nem kell például harminc fokos tetőtérben aludniuk, vagy a teraszon SZTK-rendelőt idéző kerti székeken reggelizniük.

 

Nem elég komfortos a víkendház? Nem fogunk lejárni

 

A ráfordítás akkor is megéri, ha csak mi magunk töltjük az időnket a nyaralóban, hiszen ha jól érezzük magunkat, akkor többet is tartózkodunk ott. Ezzel visszajön a második otthonunk fenntartásának nem csekély költsége. Számítások szerint ugyanis ha nincs kihasználva évente legalább 52 éjszakát egy nyaraló, akkor annak fenntartása luxus.

 

 

Nem érdemes azért halogatni a felújítást, mert sok pénzt húzna ki a zsebünkből. A jelenlegi rendkívül kedvező THM-mel rendelkező személyi kölcsönökbőlpéldául könnyen megoldható az átalakítás. Sokkal egyszerűbb a törlesztőrészleteket visszafizetni most, mint az elmúlt években bármikor.

 

Spórolhatunk az egyszerűbb munkák elvégzésével

 

Ha ügyes kezűek vagyunk, akkor sok feladatot el tudunk végezni magunk is, és nem kell mesterembert hívnunk. A kert kigazolása például edzésnek is beillik.

Ám a műszaki jellegű feladatokat - mint amilyen például az elektromos vezetékhálózat átalakítása - nem szabad házilag kivitelezni, mert a végeredmény akár életveszélyes is lehet. Az is nagyon meglátszik egy apartmanon - és sokat tesz hozzá -, ha profi belsőépítész vagy burkoló keze nyoma van rajta.

Bár energetikai tanúsítvány nem kell víkendházakhoz, de egy nyaralót is nagyon megéri energetikailag felújítani, főleg ha téliesített.

Sokat hozzáadhatunk a nyaraló újjávarázsolásához egy kis fantáziával is. Lakberendezési blogokat, vagy például a Pinterestet nézegetve olcsó és könnyen kivitelezhető kreatív ötleteket találhatunk, amelyek csodákat tehetnek öreg víkendházunkkal.