Debrecen hírek

Sporttal és ortopéd matraccal a teljes életért – porckorongsérvvel is!

Sporttal és ortopéd matraccal a teljes életért – porckorongsérvvel is!

Amikor porckorongsérvvel diagnosztizálnak valakit, bizony fordul egyet a világ. Megannyi kérdés és kétely merül fel a „hogyan tovább?”-bal kapcsolatban.

 

Bár valóban teljesen más életvitelre lesz szükség, mint azt megelőzőleg, azért ne essünk kétségbe: így is maximálisan élvezhető életre lesz lehetőségünk. Természetesen sokkal tudatosabban kell majd élnünk, és figyelnünk olyan dolgokra is, melyekkel azelőtt esetleg semennyire, vagy csak nagyon minimálisan foglalkoztunk.

 

Mi is az a porckorongsérv?

 

A gerincsérv, vagy másnéven porckorongsérv a gerincet alkotó csigolyák közti porckorongok kitüremkedése, előreboltosulása, mely sok esetben a nyomás miatt fájdalmat, zsibbadást vagy idegrendszeri tüneteket okoz, de maradhat akár teljesen tünetmentes is. A gerincsérv diagnózisa 100%-os pontossággal képalkotó vizsgálatokkal állapítható meg: CT vagy MR. 

 

A porckorongsérv fajtái elkülöníthetőek súlyosság és a fájdalom helye szerint: beszélhetünk nyaki-, háti- és ágyéki porckorongsérvről is.

 

Kezelése súlyosságától függően alakul: enyhébb esetben pihenés, gyógyszeres kezelés a javasolt, műtét csak nagyon súlyos esetben indokolt.

 

És hogy hogyan éljünk együtt ezzel a betegséggel? Tegyük élhetőbbé mindennapjainkat az elkeseredettség helyett! 

 

Sokan feladnak minden sportot, amint egyszer a gerincsérv diagnózisra kerül

  1. Sport porckorongsérvvel? Igen!

Teljesen semmiképp ne mondjunk le a sportról, akut fájdalom esetén is ajánlott aktívnak maradni. Ha ugyanis elhagynánk a mozgást, akkor egy ördögi körbe kerülnénk: az inaktivitás még több fájdalom forrása lehet! Pusztán azt kell elfogadnunk, hogy ezentúl tudatosabban, figyelmesebben kell mozognunk, mint azelőtt. A gerinctorna hosszútávon mindenképp elengedhetetlen a tartós javuláshoz, gyógyuláshoz, de tartózkodjunk az otthoni megoldásoktól. Látogassunk el szakemberhez, kérjük gyógytornász segítségét, aki akár otthoni feladatsort is rendelkezésünkre bocsájthat majd.

  1. Fontosabb, mint valaha: a matrac, amin alszol!

A matracnak egyébként is kiemelkedően fontos szerepe van az alvás minőségében, ezáltal mindennapi életminőségünkre is szignifikáns hatással bír. Porckorongsérv esetén ez hatványozottan igaz. A megfelelő anatómiai matrac kiválasztása segíthet levenni a terhelést gerincünkről alvás közben. Válaszhatunk akár olyan gyógymatracot is, mely ergonómiai zónákra osztva követi a test vonalát, így még jobban tehermentesítve azt.

 

Ne keseredjünk el tehát a diagnózistól: porckorongsérvvel is élhetünk tökéletesen teljes életet!