Debrecen hírek

Szabó Magdára emlékeztek Debrecenben

Szabó Magdára emlékeztek Debrecenben

Az írónő születésének közelgő 100. évfordulója alkalmából emlékházat, szobrot és domborművet avattak, valamint színházi díszelőadással emlékeztek meg Szabó Magdáról.

Az író egykori iskolájában, a debreceni Dóczy gimnáziumban avatták fel az emlékházat és a domborművet, Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár avató beszédében magyar, nemzetközileg is elismert, protestáns írónak nevezte Szabó Magdát, akinek műveit 42 nyelven olvassák világszerte. Papp László polgármester szerint az a szellemi-művészeti kincs, amelyet Szabó Magda létrehozott és a világra hagyott, nemcsak ízig-vérig debreceni, hanem egyben az egyetemes magyar kultúra örökérvényű része is.

 

Emlékházat, szobrot és domborművet avattak, valamint színházi díszelőadással emlékeztek meg Szabó Magdáról

Papp László polgármester, Kósa Lajos, a térség fideszes országgyűlési képviselője, E. Lakatos Aranka szobrászművész, Katona Gyula vállalkozó, a szobor adományozója, és Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke

 

Szoboravatással és színházi díszelőadással is megemlékeztek a száz éve született Szabó Magdáról szülővárosában. A Református Nagytemplom előtt felavatták az író egész alakos bronzszobrát, E. Lakatos Aranka szobrászművész alkotását, a Csokonai Színházban pedig bemutatták a Régimódi történet című színművét. "Itt lesz velünk a főtéren, nézheti a számára oly kedves Nagytemplomot, mi pedig nézhetjük őt" - mondta a szoboravatón Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter, volt debreceni polgármester. 

 

MTI/T.D.