Debrecen hírek

Tégy a biztonságodért a fűtési szezonban

Tégy a biztonságodért a fűtési szezonban

A fűtési szezon elindulásával sorra hallunk gáz okozta tragédiákról. Családod biztonsága érdekében ne feledkezz meg a fűtési rendszer átvizsgálásáról még a fűtési szezon előtt, különösen ha gázt használsz otthonod melegéhez.

 

Ha gázzal fűtesz, számos rutinfeladat elvégzése szükséges még a téli üzemmód, avagy a fűtési szezon kezdete előtt. Néhány lépéssel biztosíthatod otthonod és családod biztonságát, érdemes hát időt áldozni erre minden évben. Nézzük, mire érdemes odafigyelned a nyugodt téli napok érdekében.

 

Az egyik leggyakoribb probléma a fűtési rendszer levegősödése. Ez a probléma nem okoz közvetlen életveszélyt, azonban rengeteg pénz folyik ki általa a családi kasszából. A levegősödéssel ugyanis jelentősen csökken a fűtés hatékonysága, nem jut otthonunk annyi hőhöz, amennyi szükséges a megfelelő meleg eléréséhez.

 

Ennek vizsgálata nagyon egyszerű, a fűtés elindításakor figyelj a füledre: ha csobogó hangot hallasz, légteleníteni kell. Akkor is gyanút foghatsz, ha az elindított radiátor egy része hideg marad, nem fűti át a rendszer a teljes eszközt. 

 

Szintén jellemző jelenség a víznyomás esése a kazán belsejében. Ezt a kazán begyújtásakor könnyedén észlelheted, ha nem gyullad be, erre gondolj először.

 

A modern gázkazánok nagy segítségünkre vannak a nyomás ellenőrzésében, a rajtuk elhelyezett órák segítségével ellenőrizhetjük, hogy a megfelelő tartományban van-e a kazánunk. 

 

A kazán alján lévő csappal könnyen magad is állíthatsz a nyomáson, azonban fontos, hogy ha nem vagy biztos a dolgodban, vagy félsz magad hozzányúlni, feltétlen keress fel egy szakembert! A nyomásszabályozó szelep beállítása bár egyszerű, mégis szívesen segítenek a szakemberek ebben is.

 

Az otthon melege

 

Minden, akár apró gyanús jelre hívj szerelőt, hiszen a biztonságnál nincs fontosabb. Ha nem elegendő a fűtés melegsége, ha nem kering megfelelően a víz, ha a nyomás a megtett intézkedések ellenére is folyamatosan csökkent, hívj hozzáértő segítséget.

 

További biztonsági intézkedés lehet a rendszer folyamatos tisztán tartása. A pókok előszeretettel telelnek a keverő csövekben, de a kosz, a por is gyakori vendég a kazánoknál. Ezek persze nem feltétlenül okoznak gondot, de kétségtelenül rontják a fűtési értéket.

 

A különféle fűtés kiegészítők és kazán tartozékok segítségünkre vannak a biztonság megteremtésében, azonban nem helyettesítik teljesen az odafigyelést. 

 

Nem csupán az öreg kazánok esetében fontos tehát a különös figyelem. A legnagyobb biztonság érdekében javasolt évente, a fűtési szezon megkezdése előtt időt, energiát és szükség esetén pénzt áldozni a rendszer átvizsgálására és a szükséges lépések megtételére.