Debrecen hírek

Tompa Mihály emlékére állítottak táblát

Tompa Mihály emlékére állítottak táblát

Avató ünnepség keretében adták át az emléktáblát Tompa Mihály költő, református lelkész születésének kétszázadik évfordulója alkalmából. 

Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere a Tompa Mihály utcában elhelyezett tábla avató ünnepségén hangsúlyozta: egy olyan költőnek állítottak emléket a városban, aki a 21. században nem kapja meg azt a figyelmet, amely a magyar irodalomban megilletné. Tompa Mihályt Arany Jánossal és Petőfi Sándorral említették együtt, a népies triász tagjaként tartották számon. Népszerűsége a Bach-korszakban volt a legnagyobb, amikor szinte mindenki más hallgatott, ő viszont az elsők között szólalt meg, és túlélésre, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tüzének fenntartására buzdította a magyarokat.

 

Emléktáblát kapott Debrecenben Tompa Mihály költő, református lelkész

Emléktáblát kapott Debrecenben Tompa Mihály költő, református lelkész

 

Népszerűsége élete vége felé alábbhagyott, a századfordulóra már alig-alig emlegették a nevét - idézte fel Komolay Szabolcs, hozzátéve, hogy ezért is nagyon fontos a Tompa Mihály által felmutatott értékek megőrzése, továbbvitele. Az ünnepségen jelen lévő általános iskolásokat arra kérte, olvassák és értsék meg Tompa Mihály verseit, amelyek nemcsak saját korának, hanem a 21. század emberének is aktuális üzeneteket rejtenek.

 

MTI/T.D.