Debrecen hírek

Ünnepi ajándékozás - hogy csak az öröm maradjon meg

Ünnepi ajándékozás - hogy csak az öröm maradjon meg

Tökéletes karácsonyt szeretnél káprázatos ajándékokkal, vakítóan fehér abrosszal és az egész környék legszebb fényfűzéreivel a kertben? Remek terv, de lehet, hogy nem kell egy boldog ünnephez rengeteget költened, valamint mind anyagilag, mind fizikailag lemerülnöd.

Százezerből hozunk ki egy karácsonyt

 

Sokaknak okoz fejtörést és szükségtelen stresszt az év végi ünnep. A családok jelentős része ‘kiköltekezik’ ilyenkor. Egy pár éves felmérés szerint egy família átlagosan összesen 90 ezer forintért vesz ajándékot, és ez még nem minden: további 42 ezer forintból jön ki az ünnepi ‘körítés’, a karácsonyfa vásárlástól a pezsgőig. Az infláció miatt mára már ennél is nagyobb összegekben kell gondolkodni.


A karácsonyi költéseket még tovább lehet fokozni, például nagyon sokan fizetnek be ilyenkor egy kis wellnessezésre, pihenésre, a síelésről nem is beszélve. Tömegek mennek ilyenkor a szállodákba, fürdőkbe, sőt az év végi egzotikus nyaralás is trendi. Azaz rengeteg pénzt élünk fel a decemberi időszakban, nem véletlenül januárban a legüresebb a magyar polgárok pénztárcája éves viszonylatban.

 

Jellemzően egyébként a hitelkártya és a személyi kölcsön az a megoldás, amivel idehaza a többség áthidalja ilyenkor az anyagi problémákat.

 

Nem az árcédula határozza meg az ajándékot

 

Mit tegyünk, hogy elkerüljük a pénzügyi gondokat, és csak az öröm maradjon meg? Érdemes előre megbecsülni, mennyit szeretnénk költeni, és alaposan megtervezni az ajándékozást. Minél több időt és energiát fordítunk erre, annál kevésbé valószínű, hogy átgondolatlanul fogunk felesleges és drága holmikat venni az utolsó pillanatban.


Egy jól eltalált meglepetés nagyobb örömet okozhat, mint egy személytelen, több tízezer forintba kerülő ajándék.


Nem feltétlenül kell tárgyat ajándékoznunk, lehet, hogy egy élmény többet jelent: például hívjuk meg párunkat egy romantikus randevúra oda, ahol először találkoztunk. Garantáltan jobban fog örülni neki, mint egy kendőnek vagy nyakkendőnek.

 

A jócselekedet is okozhat örömöt

 

Sokan ma már tudatosan leállítják a felesleges tárgy vásárlást, és azt kérik szeretteiktől, a karácsonyra szánt pénzt adományozzák el azoknak, akik rászorulnak, és inkább közös időtöltéssel ünnepeljenek. A klasszikus Cipősdoboz akción kívül rengeteg ajándékozási és önkéntes munka lehetőséget találunk az ünnepi időszakban.

 

Az együttlét a legjobb karácsonyi ajándék

 

Egyre terjed az a gyakorlat is, hogy ajándékot csak a kicsiknek vesznek a családban, a felnőttek pedig inkább odafigyelést és minőségi időt adnak egymásnak. Ez a gyerekeket ismerve - akik ősz derekától kezdve várják a Mikulást és a feldíszített karácsonyfát, természetesen ajándéktengerrel - tökéletesen érthető.


Gyűjtsünk tehát ötleteket az ‘élménykarácsonyhoz’, és adjunk minél személyesebb, kreatívabb ajándékokat, akár saját kezűleg készített darabokat. A drága, látványos ünneplés helyett koncentráljunk a személyes gesztusokra, ezek lesznek életreszóló élmények.