2009 júliusi közgyűlés

A nyári közgyűlési szünet előtti utolsó ülését tartotta 2009. július 3-án Debrecen város képviselő-testülete. A tanácskozás napirendjén elős sorban oktatási, gazdasági és kulturális kérdések szerepeltek.
Az áramszünet miatt félórás késéssel kezdődött tanácskozáson Kósa Lajos polgármester mindenek előtt bejelentette, hogy Pajna Zoltán gazdasági ügyekért felelős alpolgármester nyerte el az idei Az év alpolgármestere díjat. Ezt követően az ülésen sürgősséggel, napirend előtt szavazták meg a képviselők a Fazekas-gimnázium, az Ady-gimnázium és a Százszorszép Óvoda felújítása érdekében benyújtandó pályázatokat, amelyeket várhatóan az Észak-alföldi Regionális Operatív Program keretében írnak ki ismét. A régóta esedékes beruházások becsült költsége: bruttó 602 millió, 595 millió, valamint 65 millió forint.
Az ülés résztvevői egyetértettek azzal is, hogy az önkormányzat pályázatot nyújtson be az úgynevezett Turisztikai Desztináció Menedzsment (TDM) kialakítása érdekében a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez a 76,47 millió forint projektköltség 85 százalékos támogatásának elnyerésére. Sikeres pályázat esetén az összköltség 15 százalékát, 11,470 millió forint saját forrást különít el a város a 2010. évi költségvetésének terhére. A közgyűlés azt is bevette a határozatba, hogy levelet fogalmaznak meg a kormánynak, amelyben felhívják a figyelmet arra, hogy az efféle, közérthetőnek aligha nevezhető kifejezések (Turisztikai Desztináció Menedzsment) nem felelnek meg a jogalkotás követelményeinek.
A testület (régi-) új intézményvezetők kinevezéséről is határozott, akik a következők. Báthory Csabáné – Tócóskerti Óvoda; dr. Nagyné Harangi Ilona – Sinay Miklós Utcai Óvoda; Kardosné Nagy Mária – Pósa Utcai Óvoda; Hernyákné Takács Judit – Ősz Utcai Óvoda; dr. Balla Györgyné – Nagyerdei Óvoda; Tóthné Tímár Katalin – Közép Utcai Óvoda; Turek Ferencné – Kemény Zsigmond Utcai Óvoda; Nagy Elemérné – Hajó Utcai Óvoda; Deák Józsefné – Gönczy Pál Utcai Óvoda; Lipcseiné Szabó Ildikó – Bányai Júlia Utcai–Angyalkert Óvoda; Molnárné Nagy Andrea – Áchim András Utcai Óvoda; Körtvélyessyné Fekete Valéria – Mesekert Óvoda; Dobszai Jenő – Kazinczy Ferenc Általános Iskola; Petőné Horváth Mária – Fazekas Mihály Általános Iskola; Kovács Józsefné – Ibolya Utcai Általános Iskola; Bertók Krisztina – Hatvani István Általános Iskola; Hetei József – Benedek Elek Általános Iskola; Nagyné Tóth Tünde – Árpád Vezér Általános Iskola; Nagyné Pálinkás Anikó – Péchy Mihály Építőipari Szakközépiskola; Szabó Imre – Bárczi Gusztáv Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény. A Kinizsi Pál Általános Iskola magasabb vezetői tisztségének betöltésére 2009 augusztusának végén új pályázatot ír ki az önkormányzat, mivel a testület úgy ítélte meg, hogy a két pályázó egyike sem felel meg a fenntartói elvárásoknak.
A közgyűlés jóváhagyta azt az előterjesztést is, amely az óvodai és iskolai férőhelyeket és az indítható osztályokat határozza meg. Eszerint a 2009–2010-es tanévben a mintegy 6460 csemetét 259 csoport fogadhatja az óvodákban, míg a 28 önkormányzati általános iskolában 547 osztályban tanulhatnak a diákok. A középiskolai osztályszám 500, amely 56-tal kevesebb az elmúlt évben meghatározottnál. A kollégiumi átszervezések és a Balásházy-szakközépiskola fenntartói jogának átadása miatt a csoportok átlaglétszámát 25-ben határozta meg az önkormányzat; a középiskolai kollégiumokban a 61 csoportban 1513 tanuló van. A javaslatból az is megtudható, hogy az oktatási intézményekben csaknem 130 alkalmazott munkájára nincs szükség szeptembertől. Kósa Lajos polgármester szerint mindennek nem a demográfiai mutatók az okai, sokkal inkább az, hogy évente mintegy 400 túlkoros gyerek marad óvodás. Ezt célszerű volna szabályozni – például úgy, hogy csak indokolt esetben lehessenek négy évig óvodások a gyerekek.
Csaknem egymilliárd forintnyi bevételre számít a debreceni önkormányzat azáltal, hogy értékesítésre hirdette meg a volt Váczi-, Hatvani- és Kodály-kollégium, valamint a Varga utca 3. alatti irodaház épületeit. A kiürített ingatlanokat szakértőkkel értékeltette fel a polgármesteri hivatal. Becsléseik alapján a házak átlagos értéke (az iménti sorrendben) a következő: 458,3 millió forint, 321,35 millió Ft, 217,37 millió Ft és 72,87 millió Ft. Döntött a plénum arról is, hogy ingyenesen használatba adja a Sas u. 2. alatti, 29 négyzetméteres irodahelyiséget közfeladat ellátására a megyei polgárőrszövetségnek határozatlan időre.
Az Apolló-tömb átépítése kapcsán azzal is foglalkozott a képviselő-testület, hogy az Épszer Innobau Kft. vállalta: két éven belül 300 férőhelyes, a forgalom számára nyitott parkolóházat létesít ott. Az ingatlan beépítési határidejét módosíttatná a cég, mivel a projekt előrehaladása során a beruházók a Piac utca 63–65. alatti és a Miklós utca 5–13. alatti ingatlanok beépítésén túl a szomszédos Piac utca 57–61., valamint a Miklós utca 1. alatti ingatlanokat is fejlesztenék. A kivitelezését akadályozná, ha a Piac és a Miklós utca sarkán lévő épület kivitelezése előtt építenék át a Piac u. 57–61. alatti ingatlanokat. Emiatt a beépítés határideje az új (módosított) építési engedély jogerőre emelkedésétől számított két év.
Ingyenes használatba adta a közgyűlés (99 évre) a Hajdúdorogi Görög Katolikus Egyházmegyének a Derék utca és a Holló László sétány sarkán található – 2804 négyzetméteres, beépítetlen – ingatlant is azért, hogy templom, paróchia és közösségi ház épülhessen.
Foglalkozott a testület azzal is, hogy a vásárokról és a piacokról szóló kormányrendelet több helyen lényegesen megváltoztatta a korábbi szabályokat. Az új előírás szerint a piacon már csak élelmiszereket és úgynevezett napi cikkeket lehet árulni. Kivétel a használt cikkek forgalmazására szakosodott használtcikkpiac. Az előterjesztés szerint folyamatosan igény van arra, hogy a lakótelepeken elérhető legyen a zöldség-gyümölcs kereskedelem piaci formája is, ám az ehhez kapcsolódott ruházati- és műszakicikk-kirakodóvásár zsibvásári jelleget ölt, s ez a közterületeken (különösen a parkokban) nagy károkat okoz. Már folynak előkészületek az új, valóban piaci működés feltételeinek kialakítására.
A droghelyzet kezeléséről szóló előterjesztés szerint a megelőzésben a közösségi megközelítést kell előtérbe helyezni, mivel a probléma is a közösségekben alakul ki, a közösségekre jelent veszélyt. Kósa Lajos polgármester kifejtette ezzel kapcsolatban azt is, hogy a megelőzésben nagy szerepe van a következmények bemutatásának, mivel az válthatja ki a kellő elrettentő hatást.
A testület megszavazta azt is, hogy Pátzay Pál felszabadulási emlékművén tüntessék fel az alkotó nevét. Az eredeti terv az volt, hogy új címet is adnak a kompozíciónak (Debreceni család), de a KDNP-s Horkay György javaslatára ezt elvetette a többség, mondván, Debrecenben nem szokás a címeket is feltüntetni a szobrokon. A hozzászólásokban Turi Gábor (MDF) ugyanakkor arra figyelmeztetett: az alkotás olyan családot ábrázol, amely a bevonuló szovjet csapatokat üdvözli.
Szó volt arról is, hogy emléktáblák elhelyezését kezdeményezte a Kossuth Lajos Tudományegyetem Baráti Köre Egyesület, az önkormányzat, illetve a Paksi Atomerőmű – Kiss Ernő aradi vértanú, valamint Szalay Sándor atomfizikus tiszteletére. A Kiss Ernő-plakettet a mártír születésének 210., valamint halálának 160. évfordulója alkalmából helyezik el a Kiss Ernő utca 30. alatti épület kerítésén. Szalay Sándor atomfizikus előtt egy kőoszlopon rögzített – portrédomborműves, utcanévjelölő – emléktáblával tisztelegnek a kezdeményezők, mégpedig a tudós születésének 100. évfordulója alkalmából. A mementót az atomfizikus nevét viselő utca 1. számú épülete előtti közterületen állítják fel. A két emléktábla elkészíttetéséhez és elhelyezéséhez az egyesület 70-70 ezer forint támogatást kap az önkormányzattól.
Az Észak-alföldi Regionális Filmalapról a közgyűlésen megtudhattuk: segíti a szakmai kuratórium és a filmes szakma munkáját, koordinálja a szükséges adminisztrációt, figyeli a pályázati lehetőségeket, és részt vesz a nemzetközi filmes kapcsolatok kiépítésében és fejlesztésében is. A Debreceni Filmiroda és a létrehozni szándékozott – debreceni központtal működő – Filmalap együttes munkája megfelelő hátteret jelentene a régió filmes projektjeinek kivitelezéséhez. A Filmalap működtetésének az a célja, hogy – magántőke bevonásával kialakuljon a regionális filmipar, ugyanakkor megvalósuljon az európai és a regionális kulturális kooperáció, a filmipar infrastruktúrája, a szakemberképzés, a régió filmes tevékenységének összehangolása, s mindez pedig ösztönzőleg hasson a munkahelyteremtésre is. A nemzetközi tapasztalatok alapján célszerű bevonni a működtetésbe a civil szektort is. Erre az előterjesztés szerint a Városok, Falvak Szövetsége lehet alkalmas, s ez a szervezet és a Főnix Rendezvényszervező Kft. készítheti elő Filmalap működtetését.
A közgyűlés keretében Debrecen pedagógusai vehettek át elismeréseket kiemelkedő szakmai, pedagógiai, vezetői, valamint az oktató-nevelő tevékenységhez kapcsolódó, azt segítő kimagasló munkájukért. A díjak odaítéléséről a városban működő oktatási-nevelési intézmények, szakmai érdekképviseleti szervek, iskolaszékek és a szülők javaslatai alapján döntött a képviselő-testület. Az elismeréseket Kósa Lajos polgármester adta át, és megköszönte a városvezetés nevében is a munkájukat. A közgyűlése ezúttal a Debrecen Város Kiváló Pedagógusa díjat adományozta: Kaluha Sándornak, a Fazekas Mihály Általános Iskola igazgatóhelyettesének, Máté Józsefnek, a Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakközépiskola tanárának, s megosztott díjban részesült Szolnokiné Tóth Katalin, a Lorántffy Zsuzsanna Általános Iskola pedagógusa és Tóth Zoltán Antalné, a Dienes László Gimnázium és Egészségügyi Szakképző Iskola pedagógusa. A Debrecen Város Közoktatásáért kitüntető díjban részesült: Miklósvölgyi Miklósné, az Árpád Vezér Általános Iskola igazgatója, Szántó Sándor, az Ibolya Utcai Általános Iskola igazgatója, megosztott díjban kapott a Kuruc Utcai Óvoda alkalmazotti közössége és a A Debreceni Egyetem Orvos-és Egészségtudományi Centrum Napközi Otthonos Óvoda nevelőtestülete. A díjazottakat az Ady-gimnázium növendékei köszöntötték műsorral.

Forrás : debrecen.hu

-kt-

Debrecen Online - debon.hu


Szólj hozzá Debrecen fórumán!