Divat

Redőny, roletta vagy reluxa? Segítünk!

Redőny, roletta vagy reluxa? Segítünk!

Árnyékoljunk, de hogyan? Fontos kérdés építkezők, felújítók számára, hiszen számos lehetőség áll rendelkezésünkre. Járjuk körül a választékot, és mérjük fel, mikor melyik opció mellett döntsünk.

 

Bár az idei nyár lassan már a hátunk mögött van, messze még a téli sötétség – vagyis bőven aktuális a megfelelő árnyékolás! Főleg, hogy egyes technológiáknak a hangszigetelés és a hőszigetelés terén is számos előnye van. Nem mindegy azonban, hova, mit, mikor szereltetünk fel. Emeleti nyílászáróra például nem biztos, hogy a betörés elleni biztonság a legelső szempont, a homlokzat megbontása nélkül a beépített tokos modellek nem jöhetnek szóba, az őszi poloskaáradatra készülve pedig fontos észben tartani a beépíthető szúnyoghálók beszerzését is. Nézzük meg, mit kínál ma az árnyékolástechnika, és válasszuk azt a megoldást, ami számunkra valóban ideális!

 

Redőny

 

Régi ismerős új adottságokkal: szó sincs már a nyikorgó, dohos szagú, avítt modellekről, melyekre nagyszüleink otthonából emlékezünk. Napjaink korszerű, minőségi választéka igen széles, a lamellák alapanyagát tekintve dönthetünk műanyag vagy alumínium redőny mellett. A berendezés mozgatható gurtnival, de egyes verziók motorizálhatók, igény esetén pedig 100%-os védelmet nyújtó szúnyoghálóval is felszerelhetők. 

 

A redőny alapvetően egy megbízható, hosszú élettartamú, jó hő- és hangszigetelő külső árnyékoló, amely, annak ellenére, hogy nem a legolcsóbb megoldás, mégis töretlen népszerűségnek örvend. Segítségével évekre megoldhatjuk a napfény kizárásának kérdését, színben, dizájnban, méretben és akár a tok kialakításában is személyiségünkhöz, stílusunkhoz passzoló modellt választva. Döntésünket nem utolsó sorban az UV-sugaraknak kitett ablak- és ajtókereteink is meg fogják hálálni.

 

Roletta

 

Egy stílusos, praktikus belső árnyékoló, mely anyagában, színében és mintájában a végtelenségig variálható, így lakberendezési szempontból is előnyös választás. A rolettát működtethetjük rugóval, gyöngylánccal vagy elektromos motorral, déli tájolás esetén pedig rendelhetünk hővisszaverő hatással is rendelkező, thermo változatot.

 

A roletták széles választékában könnyen bukkanhatunk gyöngyszemekre

 

Válasszuk modern stílusú lakásokba, irodákba – nem fogunk csalódni: a roletta letisztult eleganciájával a helyiség igazi dísze lesz. Szépségénél meggyőzőbb árnyékoló képessége is, hiszen az úgynevezett tokozott rolettával teljes sötétséget is elérhetünk.

 

Reluxa

 

Szintén beltéri árnyékoló, kitűnő választás irodákba, illetve olyan lakásokba, ahol a fény áteresztése és a kilátás megtartása mellett a helyiségbe való belátást is csökkenteni kívánjuk. Ízlésünk szerint választhatunk alumínium és fa modellek közül, melyet felszereltethetünk nyíló és bukó ablakokra, ajtókra, de akár két üveg közé is.

 

Döntsünk reluxa mellett, ha szeretnénk, hogy bármikor szabályozhassuk a helyiségbe beszűrődő fény erősségét: a lamellák dőlésszögének változtatásával egész nap urai leszünk az árnyékolás mértékének!