Egészség

Egészséges zöldség köretek készítése

Egészséges zöldség köretek készítése

Számtalan módja van annak, hogy szervezetünk számára biztosítsuk a kellő tápanyagokat, egészségesen étkezzünk, közben pedig élvezzük is, amit eszünk. Legjobb megoldás erre, ha megszokott köreteink helyett újakat fedezünk fel. Sokan nem fektetnek hangsúlyt a fogások ezen részére, pedig rengeteg lehetőség rejlik egy-egy jól összeállított körítésben.

A burgonya, a rizs és a tészta még mindig a legelterjedtebb köretek, amelyektől ugyan nem könnyű elszakadni, pedig számos egészségesebb alternatívája létezik. Milyen egy egészséges zöldségköret, és hogyan érdemes elkészítenünk ezeket? Nézzük melyek a legfinomabb zöldség köretek húsokhoz:

 

Friss saláta

 

Az egyik legnépszerűbb egészséges köret a nyers zöldségből készült friss saláta, s ez egyben a legegészségesebb is. Az idényzöldségekből készült saláta már önmagában is ízletes és laktató, bármilyen főétkezés tökéletes kísérője.

Már azzal is sokat dobhatsz rajta, ha időnként új önteteket próbálsz ki (fokhagymás, kapros, joghurtos) de variálhatod az összetevőket is. Alacsony szénhidráttartalmának köszönhetően szinte bármennyit megehetsz belőle.

 

Paradicsom spárga avokádó

 

Párolt zöldségek

 

Leginkább télen jelentenek nagy segítséget a mélyfagyasztott zöldségek, hiszen ezek az ételek tartalmazzák a legtöbb vitamint és ásványi anyagot a szervezet számára.

Könnyedén főzheted vagy párolhatod őket egy kukta segítségével, de az is elég, ha csupán hagyod kiolvadni, hiszen így őrzik meg a legtöbb fontos tápanyagot. Önmagukban is tálalhatod, de barna rizzsel keverve is kitűnő választás.

 

Rakott zöldségek

 

Egy hőálló tálban megsütött zöldségek akár főfogást is jelenthetnek, de köretként is tökéletes kiegészítője egy húsos ételnek. Egyik legjobb példa erre a brokkoli, amit egy joghurtos szósszal pillanatok alatt fel lehet dobni.  Tetejét sajttal is megszórhatod, majd pár perc a sütőben és máris ízletes, egyszerű, de kalóriaszegény köretet készítettél.

 

Töltött zöldségek

 

A rakott zöldségekhez hasonló elven készülnek a töltött változatok is, például a cukkini, a sütőtök vagy a padlizsán. A zöldségeket vágd félbe, belsejüket kapard ki, majd tölts beléjük a főfogáshoz passzoló finomságot és sütőben süsd készre.

 

Grillezett zöldségek

 

Diétás étrend alatt az olajban sült köreteket sajnos ki kell iktatnod étrendedből, helyette fedezd fel a grillezést.

Bőséges a kínálat, a cukkinitől a kukoricáig gyakorlatilag bármit süthetsz. A hússal ellentétben a zöldségeket nem kell hosszabb ideig pácolni, elég néhány percig a fűszeres keverékben pihentetni és már dobhatod is a rácsra.