Könnyed chia desszert nyárra
Nyáron sokszor kívánjuk a könnyed, egyszerűen elkészíthető desszerteket. Itt van például a chia magos puding, amely reggeliként és édességként is megállja a helyét, ha a pudingot és a gyümölcsöket pohárkrémmé rétegezzük.
A chia mag, más néven azték zsálya egy rendkívül sokoldalúan felhasználható alapanyag.
Pici mérete ellenére telis-tele van hasznos tápanyagokkal.
Lássuk a chia mag élettani hatásait:
-
magas tápanyagtartalma mellett alacsony kalóriatartalommal bír
-
nem emeli a vércukorszintet, viszont serkenti az emésztőrendszer működését
-
rendkívül jó fehérjeforrás
-
diétázók nagy kedvence, hiszen teltségérzetet okoz, minimális kalóriabevitel mellett
-
kalcium, magnézium és foszfor tartalmú
-
tele van antioxidánsokkal
-
gluténmentes
A gyerekek biztosan örülni fognak, ha ezúttal a hétvégi édesség egy ízletes chia desszert lesz.
Egy puding, amit főzni sem kell és jó eséllyel indulhat a legegészségesebb pohárkrém címért. Készítheted vaníliásan, banánosan és persze a sok-sok nyári gyümölcs sem maradhat ki a hozzávalók sorából.
Chia puding recept:
Hozzávalók:
3 dl tej/mandulatej/kókusztej
3 ek chia mag
2 ek méz vagy édesítő
gyümölcs
Keverd el a tejjel az édesítőt, majd add hozzá a chia magot. Minimum néhány órára, de inkább egész éjszakára tedd a hűtőbe, hogy a magoknak legyen idejük megduzzadni és a desszerted lágy, puding állagot kapjon.
Másnap tedd kis tálkába és tálald ezt az egészséges desszertet a kedvenc gyümölcsöddel, kókuszreszelékkel, asztalt gyümölccsel vagy olajos magvakkal.
Ha diétás ételt szeretnél készíteni belőle egyszerű a dolgod, a cukormentes puding gyümölcsökkel ízesítve is isteni desszert.