Hitel - Befektetés

Akár idén is bevezetésre kerülhet a fogyasztóbarát hitel

Akár idén is bevezetésre kerülhet a fogyasztóbarát hitel

A fogyasztóbarát hitel most márciusban látott napvilágot. Az MNB oldalán közzétette a hírt és azóta egyre többen foglalkoznak ezzel a kérdéskörrel. 

Az MNB szerint ma Magyarországon a bankok által kínált termékek között hatalmas eltérések vannak, de az árverseny még mindig nem elég nagy. Ennek érdekében kívánják bevezetni a fogyasztóbarát hitelt, magát a minősítést, amely ezt az árversenyt hivatott majd létrehozni.

 

Mit jelent pontosan a fogyasztóbarát hitel minősítés?


Az átláthatóság növelése és a kamatfelár csökkenések elérése a nem titkolt célja az MNB-nek az új minősítés bevezetésével. Nem minden bank kaphatja meg ezt a minősítést csak azok, akik olyan banki termékeket tudnak kínálni az ügyfeleknek, amelyek minden feltételnek megfelelnek.

 

Az MNB azt várja, hogy egységes és kedvező árakon elérhető termékekkel telik meg a banki piac és ezáltal a különböző hitelek is igen jól összehasonlíthatóvá válnak. Az MNB az elmúlt hónapokban folyamatos vizsgálat alá vetette a hazai bankrendszert, hiszen megnézték, hogy milyen kamatfelárakkal dolgoznak a bankok és ez mennyiben befolyásolja a hitelkiváltásokat. Mivel a kiváltások száma igen alacsony tendenciát mutatott ezért még hasznosabbnak látják bevezetni a minősítést. A bankok a közeljövőben a fogyasztóbarát hitel minősítés kapcsán egy logó használatára is jogosulttá válnak, ezáltal az ügyfeleknek is sokkal könnyebb dolguk lesz a beazonosításban.

 

A fogyasztóbarát hitel minősítéshez milyen kritériumokat kér az MNB?


Minden olyan bank el fogja nyerni termékével a kitüntető címet, amely a fogyasztók széles körében elérhetővé válik, de még a CSOK iránt érdeklődők előtt is. Csak azokra a banki termékekre adják ki a minősítést, amelyek nagyon gyors ügyintézéssel és érthető módon közvetített információkkal rendelkeznek.

 

További fontos követelmény, hogy más bankok termékeivel gyorsan össze lehessen hasonlítani ezáltal az ügyfeleknek is sokkal könnyedebbé válik a hiteles tájékozódás. A fogyasztóbarát hitel minősítés csak azoknak a bankoknak adható ki, amelyek termékeiknél nem alkalmaznak árukapcsolást, azaz közérthetőbben nem kötik ki, bizonyos biztosítások megkötését vagy például nem erőltetik a bankszámlára érkező munkabér jóváírást és ezt természetesen még hosszan sorolhatnánk.

 

Amikor az MNB a vizsgálódásait végezte rájött, hogy az ügyfeleknek olyan termékekre van szükségük, amelyek a jövőbeli fizetési kötelezettségeket is jól bemutatják, így azok az ügyfelek is jól járhatnak, akik ama bizonyos apró betűs részek miatt már kerültek párszor szorult helyzetbe. A különleges élethelyzetek ezután is mindig megtalálhatók lesznek az ügyfelek érdekében és erre minden esetben muszáj időben felkészülni, vagy tényleg tájékozottnak lenni. A hitelkiváltási mutatók rossz száma miatt fontos lesz, hogy a hitelkiváltást igen előnyös feltételekhez kössék azok a bankok, amelyek pályáznak a minősítésre.

 

Már az M1 is foglalkozott a kérdéssel, ahol vendégként Binder István volt jelen az MNB szóvívője. A szóvívő elmondta, hogy a következő két hónapot a konzultációra fordítják. A konzultáción a bankok és a fogyasztók képviselői lesznek jelen és mindent megtesznek majd annak érdekében, hogy minél előbb elindulhasson a bankok minősítése. A bankoknak nagyon is jól jöhet ez a minősítés Binder szerint, hiszen nőni fog az ügyfelek bizalma az adott bank iránt és a nyereségszámok is növekedésnek indulhatnak.

 

Az új rendszerrel az ügyfelek is csak nyerhetnek, hiszen egy sokkal átláthatóbb banki termékkörhöz jutnak hozzá és maga az igénylési folyamat is sokat fog egyszerűsödni. A hírekkel együtt azonban a bankok nagyon bizakodók. A hirstart-on megjelent cikk szerint a K&H is bizakodva tekint a jövőre, hiszen a jelzáloghitelezés piacán 14, míg a szabadfelhasználású hitelek piacán 15 százalékos növekedéssel számolnak.

 

Mindezek kapcsán fontos hangsúlyoznunk, hogy még két hónapig csak az egyeztetések folynak majd. Azoknak az ügyfeleknek azonban, akiknek fontos, hogy végre egy teljesen közérthető és tiszta folyamatban vegyenek fel hitel talán érdemes inkább kivárniuk. Mivel a minősítést csak olyan bankok nyerhetik el, amelyek közérthető és igen kedvező feltételű termékeket fognak kínálni ezért talán több ügyfél még nyerhet is.

 

Most persze a tavaszi hitelakciók már javában zajlanak, és sokan elcsábulnak, ám még ezzel együtt sem árt a mérlegelés. Azonban ha mégis a mostani hitelfelvétel mellett döntünk, a későbbiekben egy hitelkiváltást még mindig elindíthatunk az új, már minősített rendszer szerint.