Hitel - Befektetés

Erre is jó a hitelkártya

Erre is jó a hitelkártya

A hitelkártya ma már sok helyen segítséget nyújthat, amikor éppen a folyószámlánk üresen árválkodik. A dombornyomott vagy elektronikus kártyák ma már sok bank termékkínálatában elérhetők. A kalkulátorral rendelkező oldalon akár össze is tudjuk hasonlítani egy-egy bank által kínált terméket, így biztosak lehetünk abban, hogy jó döntést hozunk.

 

Dombornyomott és elektronikus hitelkártyák


Magyarországon az elektronikus hitelkártyák az elfogadottak, a dombornyomott kártyák leginkább külföldön használhatók. Magának a kártyabirtokosnak kell azt eldöntenie, hogy hol fogja használni a kártyát. Az elektronikus kártyákon nincsen dombornyomás, azaz a kártya síkjába vannak süllyesztve a szükséges kártya adatok.

 

Általában POS terminálokon, különféle értékesítési pontokon, kereskedőknél tudjuk a kártyákat használni. A bankokban megtalálható bankjegykiadó automaták bármelyikén lehetőségünk nyílik viszont a készpénzfelvételre. Érdemes azonban odafigyelni igénylésnél, hiszen olyan kártyák is léteznek, amelyek csak automatában használhatók.

 

A hitelkártya bankonként különböző színű lehet és még ezen belül is megkülönböztetik célcsoport szerint a kártyabirtokosokat. Az ezüst, azaz alacsonyabb fokozatú kártyáknak jellemzően sokkal alacsonyabb az éves díjuk, mint társaiké Az arany és prémium kártyás ügyfelek ennél jóval magasabb összeget fizetnek ki éves szinten. A hitelkártya számos kiegészítő szolgáltatást nyújt. Lehetőség van igénybe venni baleset- és poggyász biztosítást, különféle vásárlási kedvezményeket, vagy különleges ügyfélkezelést.


Mégis kinek éri meg ilyen kártyát kiváltani?

 

Ezek a kártyák általában folyószámlához csatlakoznak, és betéti kártyaként funkcionálnak, azaz nem a saját pénzünket használjuk, hanem a bank pénzét. Vásárlásokra és készpénzfelvételre egyaránt alkalmasak. Az ilyen típusú kártyák elszámolási időszaka általában 30 nap, ezt a bank tartja nyilván. Minden hónapban tájékoztatja az ügyfeleket a hitelkeretről és az esetlegesen igénybe nem vett részről is, valamint közli az ügyfelekkel, hogy mekkora a kötelezően visszafizetendő összeg valamint az ehhez kapcsolódó díjak összege. Ma már bárki dönthet úgy, hogy az elköltött összegnek csak egy részét fizeti vissza, de akkor érdemes számolni a plusz késedelmi kamatokkal.

 

A késedelmi kamatok minden banknál másképpen alakulnak, ezért érdemes ezt is szem előtt tartani, amikor egy bank mellett tesszük le a voksunkat, erre még a bankkalkulator.hu oldalon is rákereshetünk. Ez a kamat általában 5 és 10% között mozog, de természetesen ettől bármelyik bank eltérhet. Amennyiben határidőre a teljes összeget visszafizetjük, úgy nem kell kamatot fizetni, de ebbe érdemes a havi díjakat is belekalkulálni, mert az is mínuszba teheti a számlánkat.

 

Ilyen plusz költség lehet még az egyenleg értesítő díja és a késedelmi díj is. Amikor pedig mi tartozunk a banknak akkor él a kamat fizetési kötelezettség. Fontos, hogy mindig legyünk tisztába a türelmi időszakkal, ezt akár otthon a naptárba is fel lehet jegyezni. Ezt főleg azoknak javasoljuk, akik nem igazán szeretnének kamatot fizetni.

 

Láthatjuk, hogy a hitelkártya egy nagyon praktikus megoldás, de azzal tényleg tisztában kell lennünk, hogy ez mivel jár. Érdemes naprakészen nyilvántartani a költéseinket, vagy figyelni a netbankáron, mert a kamatok visszafizetése már nem lesz egy túl olcsó mulatság.