Fogadjunk, hogy erre nem is gondoltál, mikor megvetted az autódat!

Autókedvelőként mindened a szép, fényes felni, a finoman doromboló motor, és az áramvonalas kialakítású karosszéria? Ám tűnődtél már azon, hogy mennyi más apróság tartozik még a szeretett kocsidhoz, amikkel lehet eddig keveset foglalkoztál, vagy figyelembe sem vettél?

Ilyen például az autókulcs. Bizony, valószínűleg még bele sem gondoltál a sűrűn forgatott slusszkulcsod sanyarú helyzetébe. Pedig az sem egy felettébb elhanyagolható darabja a négykerekűdnek, és mi több: elengedhetetlen többféle szempontból is. Vegyük először a legalapvetőbb funkcióját, hiszen evidens, hogy segítségével vagy képes kinyitni és beindítani a csodálatosan búgó verdádat. Bár léteznek kevésbé elegáns megoldások is egy jármű nyitásához és beizzításához, de azokba most inkább ne menjünk bele. A hagyományos kulcsokat nemcsak külalakban váltották fel az idők folyamán az úgynevezett a bicskakulcsok, hanem egyúttal megjelentek a chipet tartalmazó, chiptartós eszközök is.

 

A bicskakulcs – ahogy nevében is szerepel – egy bicskához hasonlóan működik. Kifejlesztettek már kihajtható fajtát, vagy gombnyomásra előpattanó zárvégűt is. Ezek elektronikával rendelkeznek, amelynek megvan a maga előnye, de hátránya is. A sűrű használat következtében hamar amortizálódnak a kulcsházak, tehát nem 10 vagy akár 20 év elteltével szükséges cseréjük, esetleg javításuk, hanem akár 5 éven belül is elengedhetetlenné válik. Tehát az újabb autóknál magán a kulcson felül, a megszokottnál már modernebb autókulcsházzal is találkozhatsz, amelyen általában a központi zárat és riasztót irányító gombok helyezkednek el.

 

Ezt már több funkcióval is variálta megannyi gyártó is, mint például a mostanság főként populáris távoli motorvezérléssel. Vagyis egy bizonyos hatókörön belül – az adott gomb megnyomásával – alaphelyzetbe állítod az autódban lévő motort, miközben minden egyéb használatban lévő műszered is bekapcsolt állapotba kerül, amire szükséged lehet. Mint télen az ülésfűtés, vagy pont ellenkezőleg, nyáron a hűs klíma. Így leírva kissé bizonytalannak tűnik ez a megoldás, de ehhez még természetesen hozzátartozik az is, hogy közben a riasztót és az ajtókat nem oldod fel. Tehát nem kell aggódnod, hogy míg a ház előtt az utcán parkolsz, akkor valaki csak bedobja magát a vezető ülésre és elhajt a kocsiddal. Az autóipar folyton ámulatba ejtő újdonságokkal rukkol elő a nagyközönség számára. Vajon mik lesznek a következő fejlesztések az autókulcsok, zárak és a riasztórendszerek terén? Annyi biztos, csak nyitva kell tartanunk szemünket, és ránk talál a fejlődés.