150 éves a debreceni agrárképzés

Jubileumi ünnepséget rendeztek a debreceni agrár-felsőoktatás elindításának 150. évfordulója alkalmából, melyen az agrárminiszter hangsúlyozta: a debreceni agrárképzést jelenleg a világ legjobb 200 képzőhelye között tartják számon.

Nagy István arról beszélt, hogy a magyar mezőgazdaság korszakváltás előtt áll, amire fel kell készíteni a gazdákat. 2050-re hetven százalékkal több élelmiszerre lesz szükség a világon, miközben a klímaválság miatt harminc százalékkal kevesebb termőföld és negyven százalékkal kevesebb ivóvíz áll majd rendelkezésre - fejtette ki. "Ezeknek a kihívásoknak csak a tudomány segítségével leszünk képesek megfelelni" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a Debreceni Egyetem a sikeres integrációnak köszönhetően az élen jár, a társtudományok bevonásával utat mutat a megoldások kereséséhez.

 

150 éves a debreceni agrárképzés

A debreceni agrárképzést jelenleg a világ legjobb 200 képzőhelye között tartják számon

 

A 150 éves debreceni agrár-felsőoktatásról szólva elmondta: a másfél évszázad alatt csaknem 15 ezren szereztek agrárvégzettséget az intézmény falai között, az ott folyó oktatásnak köszönhetően a kart jelenleg a világ legjobb 200 képzőhelye között tartják számon. Népszerűségét mutatja, hogy az egységes Debreceni Egyetem agrárkara kiterjedt nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik, és 2000 óta megháromszorozta hallgatói létszámát. Papp László, Debrecen polgármestere emlékeztetett: a városban 1868. október 22-én nyitotta meg kapuit az Országos Felsőbb Gazdasági Tanintézet, amely több névváltoztatás és átalakulás után 1970-ben vált egyetemmé. "A Debreceni Egyetem agrárképzésének legfontosabb küldetése, hogy kiemelkedő tudású szakemberekkel biztosítsa a hazai mezőgazdaság versenyképességét, a magyar vidék fejlődését" - fogalmazott a polgármester. A karon az idei tanévben csaknem 2000 hallgató, köztük mintegy 100 külföldi diák tanul. 

 

MTI/T.D.