A Debreceni Egyetem egyedülálló vállalkozása

A klinikai gyógyszervizsgálatok biztonságáért egyedülálló kezdeményezést indít a Debreceni Egyetem. A Szakemberek betegeink biztonságáért (Szebb) című programról -   Szilvássy Zoltán, az egyetem rektora beszélt.

A rektor szerint a klinikai gyógyszervizsgálatok - a törzskönyvezés előtti vagy az új, törzskönyvezett gyógyszerek hatásának klinikai megfigyelése betegeken - kiemelt szerepet játszanak az egyetem tevékenységei között. Most egy olyan - a betegek bevonásával működő - klinikai gyógyszervizsgálati rendszert szeretnének bevezetni, amelyben családorvosok és gyógyszerészek is közreműködnek, és amely egész Közép-Európában egyedülálló.


\"\"


Az egyetem épülete


Édes István, a Debreceni Egyetem professzora úgy véli, a közelmúltbeli, halálos áldozatot is követelő franciaországi gyógyszervizsgálati események is arra késztették őket, hogy hívják fel a figyelmet a biztonságos klinikai vizsgálatokra. Páll Dénes egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem gyógyszerfejlesztési kutatási központjának igazgatója emlékeztetett: az egyetem klinikai központjában évente 150-160 új klinikai vizsgálatot végeznek, jelenleg 400 aktív vizsgálat van folyamatban. Az egyetemen 16 klinikai farmakológus, és további 100 szakorvos vesz részt a számos betegséget felölelő klinikai gyógyszervizsgálatokban.


MTI / MCOnet