A Zenede épületének felújítása kezdődött el

Papp László polgármester sajtótájékoztatón közölte: megkezdődött az egykori debreceni Zenede, a mai Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola - Alapfokú Művészeti Iskola műemlék épületének felújítása.

Az önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatán bruttó 360 millió forintot nyert a Zenede épületének energetikai korszerűsítésére. Debrecenben 1862-ben kezdte meg működését az immár több mint 150 éves Zenede, amely ma az általános, közép- és felsőfokú zenei oktatás, a profi és amatőr kórusok kiváló hátterét adja. A Zenede épülete műemlékileg védett, megépítését követően jelenlegi arculatát az 1927-ben történt emeletráépítés után nyerte el - sorolta a polgármester. A munkák között szerepel a műemlék épület külső homlokzatának eredeti állapotba történő helyreállítása, belső oldali hőszigetelése, továbbá a belső udvari homlokzat külső oldali és a födém hőszigetelése. 

 

Megkezdődött a debreceni Zenede épületének felújítása

Bruttó 360 millió forintból valósul meg a Zenede épületének energetikai korszerűsítése

 

A munkálatok során 125 új hőszigetelt nyílászárót építenek be a műemlékvédelmi szempontokat figyelembe véve. A Zenede 154 panelből álló napelemes rendszert is kap, ezt a szomszédos Simonffy Emil zeneiskola épületének tetőhéjazatán helyezik el. Ezen túl víz-levegő rendszerű hőszivattyús fűtési rendszert alakítanak ki, a tantermek, a próbatermek, valamint a Kodály-terem hővisszanyerős szellőztetést kap. Az iskola tantermeiben a korábbi radiátoros fűtés helyett padlófűtést alakítanak ki, amely szintén csökkenti az üzemeltetési költségeket. A Kodály-terem felújítása magában foglalja egy új színpad építését és korszerű színpadi világítás kialakítását. Emellett korszerűsítik a meglévő kül- és beltéri világítási rendszereket. A Zenede épületének fenntartása az eddiginél előre láthatólag mintegy 50-60 százalékkal lesz olcsóbb. A zeneiskola várhatóan 2019 kora tavaszán korszerű, felújított épületbe költözhet vissza - jelezte a debreceni polgármester.

 

MTI/T.D.