Egyedülálló örökségtudományi laboratórium épül

A Magyar Tudományos Akadémia Atommagkutató Intézete (MTA Atomki) egyedülálló eszközparkkal felszerelt örökségtudományi laboratóriumot épít ki. A debreceni kutatóintézetet új képalkotó, valamint a tárgyi leletek kormeghatározását segítő műszerekkel szerelik fel mintegy 400 millió forintos uniós pályázati forrásból.

A kulturális és természeti örökség tárgyainak vizsgálatában alapvető technika az elektronmikroszkópia, az MTA Atomki új AirSem berendezése mintakamra nélkül, a károsító hatások kiküszöbölésével képes információt adni a minták morfológiájáról és összetételéről. Elektronmikroszkóp számos helyen van Magyarországon, de olyan, amely nem igényel mintakamrát, nincs máshol. Szintén a képalkotásban lehet szerepe a háromdimenziós mikroszkópnak, amely a hagyományos berendezésekkel szemben képes számszerűsíthető mélységi információt is adni a mintákról, szintén roncsolás nélkül.

 

Az MTA Atomki debreceni kutatóintézetete

Az MTA Atomki debreceni kutatóintézetete

 

Magyarországon jelenleg is egyedülálló a debreceni kutatóintézet gyorsítós tömegspektrométere (AMS). Ehhez érkezik egy új grafitizáló berendezés egy karbonát-feltáró egységgel, valamint a stabilizotóp-méréseket is lehetővé tevő speciális minta-előkészítő berendezés. Ezek az eszközök arra szolgálnak, hogy hatékonyabbá tegyék a különféle minták, például a hagyományos tömegspektrométeres módszerrel nem mérhető hamvasztott csontok szénizotópos kormeghatározását.

 

/T.D.