Egymilliárdos támogatással épült részecskegyorsító a Debreceni Egyetemen

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) debreceni Atommagkutató Intézetének (Atomki) új részecskegyorsítóját Fülöp Zsolt, az atommagkutató igazgatója, valamint  Lovász László, az MTA elnöke adta át.

A beruházáshoz egymilliárd forintot nyert az Atomki az MTA belső infrastruktúra pályázatán, a fejlesztést az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. is támogatta. Az átadáson a CERN, a világ legnagyobb, a francia–svájci határon elhelyezkedő részecskefizikai laboratóriuma kisöccsének nevezték a debreceni, nagy energiájú Tandetron részecskegyorsítót. Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere  is részt vett az ünnepélyes átzadáson, aki szerint „az Atomki erős pillére a debreceni innovációs törekvéseknek”.


\"Lovász


Lovász László, az MTA elnöke a Magyar Tudományos Akadémia debreceni Atommagkutató Intézete új Tandetron részecskegyorsítójának átadásán
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
Christophe Russel, az Európai Fizikai Társulat elnöke a nemzetközi együttműködések szakadatlan fejlesztésének fontosságát hangsúlyozta. Az új gyorsító a legmagasabb technológiát képviseli, ezért kiemelt szerepet játszik majd a felsőoktatásban, a szakemberképzésben és a tudományos ismeretterjesztésben is. A teljes beruházás kétmilliárd forintba került és másfél év alatt készült el. A berendezést egyebek mellett fizikai, orvosi és régészeti kutatásokra is lehet használni.  Az MTA Atomki célja a gyorsító lehetőségeinek teljes spektrumát kihasználó laboratórium teljes kiépítése, mely az intézetet és annak gyorsítóközpontját egy nagyobb régió tudásközpontjává és több európai infrastruktúra hálózat fontos elemévé tenné.

 

MTI/MTA/MCOnet