Élelmiszerbiztonsági kompetenciaközpont lesz a Debreceni Egyetem

Az élelmiszerbiztonság és -nyomonkövetés rendszerében való tudományos-üzleti együttműködésről írtak alá megállapodást a Debreceni Egyetem és a fejlesztésben résztvevő hazai vállalkozások képviselői.

Szilvássy Zoltán, a DE rektora kiemelte: a megállapodás értelmében egyesítik az egyetem kutatás-fejlesztési potenciálját az egyetemi élelmiszeripari klaszterbe tömörült vállalatok tapasztalataival és az élelmiszer-ellátás területén 25 éves tapasztalattal rendelkező Laurel cégcsoport minőségbiztosítási tudásával, ami jelentős pozíciót eredményez számukra az élelmiszeriparban. Kifejtette, hogy a nemzetközi összefogásban, jelentős magyar részvétellel fejlesztett, TE-FOOD elnevezésű blockchain-alapú megoldás ma a világ legfejlettebb, legbiztonságosabb és ugyanakkor legolcsóbban üzemeltethető élelmiszerbiztonsági rendszere. Az intézményben elindítják az ehhez kapcsolódó új technológiát oktató képzést, hogy Debrecenben egy meghatározó európai élelmiszerbiztonsági kompetenciaközpont alakulhasson ki.

 

Élelmiszerbiztonsági kompetenciaközpont lesz a Debreceni Egyetem

A TE-FOOD megoldás egyszerre teljesíti az átfogó ellenőrzés és a teljes áttekinthetőség elvárásait

 

A TE-FOOD megoldás egyszerre teljesíti az átfogó ellenőrzés és a teljes áttekinthetőség elvárásait az élelmiszeriparban és -kereskedelemben. Tizenhét országban, ahol már használják a rendszert, szinte megszűnt az élelmiszerhamisítás, az adóelkerülés, eltűntek a bizonytalan eredetű alapanyagok, és minden, ehhez kapcsolódó egészségügyi és élelmiszerbiztonsági kockázat. Bács Zoltán egyetemi kancellár szerint nem szokványos együttműködési szerződést írtak alá: egy magyar cég és egy magyar egyetem arra szövetkezik, hogy közös tevékenységének eredményeként meghatározó világtényező legyen az élelmiszerbiztonság területén. Ennek megvalósítása érdekében közös tananyagfejlesztésbe fognak, amit magyar és angol nyelven is megjelentetnek.

 

MTI/T.D.