Félmilliárdos támogatás vállalkozásoknak

Papp László polgármester bejelentette, hogy az önkormányzat 2020-ig évi félmilliárd forintos beruházás-ösztönzési és munkahelyteremtési keretből nyújt támogatást minden olyan induló vállalkozásnak, amelyik legalább 20 millió eurót fektet be, vagy legalább 200 új munkahelyet hoz létre a városban.

Reményeik szerint ezzel áttörést hozhatnak a helyi gazdaságfejlesztésben. Idén eddig 1800 új munkahely létesítését jelentették be, ez a szám az év végéig meghaladhatja a kétezret is. Bejelentette, hogy az önkormányzat megalakította a városi oktatási tanácsot is, hogy a helyi oktatási élet fontos szereplői kommunikálni tudjanak egymással a gazdaság munkaerőigényének minőségi kielégítése érdekében. Debrecen számára stratégiai előny az ott tanuló 70-80 ezer diák, így az egyetem, a város, az iparkamara és a helyi vállalkozások összehangolt stratégia mentén vesznek részt a régió iparfejlesztésében.

 

szakképzés

 A műszaki szakképzés megerősítésére hozták létre a városi oktatási tanácsot

 

Póser Zoltán, a debreceni önkormányzat befektetési cége, az EDC Debrecen Kft. ügyvezetője a tanácskozáson kiemelt célnak nevezte, hogy 2020-ig a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program forrásaiból 200 milliárd forintot szerezzenek meg a helyi vállalkozások támogatására. Hozzátette, hogy a folyamatos munkaerő-ellátottság érdekében szeretnék elérni, hogy Debrecen jelenlegi 204 ezres lélekszáma 2050-re elérje a 250 ezret.

 

 

/T.D.