Hétvégén Mangalica fesztivál

Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke a beharangozó sajtótájékoztatón elmondta: a mangalicatermékek egyre divatosabbak.

Noha csupán a teljes hazai sertésállomány 2%-át adja, a szőrös sertés ma már mindenki előtt ismert, kedvelt, a házi vágások között is divatos esemény. Ehhez 25 évnek kellett eltelnie, hiszen a magyar mangalicaprogram 25 éves - emlékeztetett  Tóth Péter. Nem véletlen, hogy a Mangalica fesztivál a cívis városhoz kötődik, hiszen éppen egy Debrecen-környéki tanyán kezdték el begyűjteni az utolsó mangalica példányokat 1991 tavaszán. A cél - hogy megmentsék a 170 éves magyar fajtát - fényesen sikerült.


\"\"


A rendezvényre a belépés ingyenes


Papp László polgármester a sajtótájékoztatón kiemelte: a mangalica tenyésztés fontos szerepet játszik Debrecen gazdasági lehetőségei között, a tavaly hungarikummá vált debreceni pároskolbász két fajtájának is mangalica dja az alapját. A város hetedik éve támogatja a Mangalica fesztivált, mely olyan sikeres, hogy 15-20 ezer vendéget várnak Debrecen főterére az április 8-10. közötti fesztiválra.


MTI / MCOnet