2023-ban Debrecen lehet Európa kulturális fővárosa

Kicsi az a szelete a nemzeti kultúrának, amely valamilyen módon ne kötődne Debrecenhez - mondta Papp László, Debrecen polgármestere január 22-én, a magyar kultúra napján a Csokonai Nemzeti Színházban.

Papp László utalt az elmúlt évszázadok Református Kollégiumban nevelkedett diákjaira, akik közé a Himnusz költője is tartozik. Január 22. azért lett a magyar kultúra napja, mert ezen a napon tisztázta le a vers kéziratát Kölcsey. Ám a kollégium diákja volt Csokonai Vitéz Mihály, Fazekas Mihály, Kazinczy Ferenc, Arany János, Ady Endre, Móricz Zsigmond, Szabó Lőrinc, Gulyás Pál vagy \"dóczys\" diákként Szabó Magda is - emlékeztetett a polgármester az ünnepen.


\"\"


Ha Debrecen nyer a kulturális főváros pályázaton, komoly vonzerő lesz a híres Munkácsy-trilógia - mondta a polgármester.


Ugyanezen a napon a város országgyűlési képviselőivel egyben bejelentették: Debrecen Európa Kulturális Fővárosa kíván lenni 2023-ban. Hogy melyik magyar város képviselheti a nemzeti kultúránk ügyét kulturális fővárosként 2019-ben dől el.


MTI / MCOnet