4 anyag, amiből készülhet a sírkő

Sírkőkészítés során napjainkban minden korábbinál szélesebb választékkal találkozhatunk. Mind az alapanyagok, mind a formai kialakítás terén többféle megoldás áll rendelkezésünkre.

Vannak, akik egyértelműen pénztárcájuk szerint teszik le a voksot egyik vagy másik alapanyag mellett, de sokaknál lényegi szempont az is, hogy különleges emlékhelyet alakíthassanak ki szeretteik számára.

 

A sirkokeszites.com szerint sokan a családi sírkövek kialakítása mellett döntenek, hiszen így előre gondoskodhatnak a jövőről, és levehetik a felelősséget és az anyagi terhet lemenőikről. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a költséghatékony műkő mellett az olyan minőségi alapanyagok is kedveltek az érdeklődők körében, mint a márvány, vagy a gránit.

 

Sokan érdeklődnek a sírkőfelújítás iránt is, hiszen ennek köszönhetően újszerű állapotba hozhatóak az akár már sok évtizedes síremlékek. Az egyszemélyes és a dupla sírköveken túl az urnatemetkezés és a kriptás megoldások is elterjedtek, bár kétségtelen, hogy ez utóbbi rendszerint igen magas költségekkel jár.

 

  1. Műkő: törvényszerű a mohásodás?

 

Ha szeretnénk olcsón megúszni a sírkő készítését, akkor a műkő alapanyag lehet a jó döntés. Sokakban felmerülhet azonban kétség, hiszen jól ismerjük azt a jelenséget, amikor zöld mohák csúfítják el a sír felületét. Ezért nem más tehető felelőssé, mint a nedvesség, ami azonban például a mészkő esetében is gondot jelenthet. A megoldás az impregnálással végzett sírkőfelújítás, amely során a nedvesség bejutását akadályozza meg a szakember egy speciális felületkezelő anyag segítségével.

 

Mivel ezzel lezárja a mikrorepedéseket, így megakadályozható a nedvesség okozta károsodás. A műkő egyébként 10-25 éven keresztül is kifogástalan állapotban lehet, míg szükségessé válik a felújítás.

 

  1. Rusztikus végeredmény mészkővel

 

Nem áll távol ízlésétől a borostyán vagy a moha használata? Miért ne élne ezek előnyeivel a sírkő kialakítása során is? A mészkőből készült sírok kiválóan passzolnak stílusban ezekhez az örökzöld megoldásokhoz. Nem ez azonban az egyetlen előnye annak, ha a mészkőre esik a választás. A megfizethető alapanyag könnyen megmunkálható, ezért egyedi síremlék születhet felhasználásával. A fagyos időt is kiválóan bíró mészkő ugyan veszíthet eredeti fényéből, mégis sokan kedvelik sokszínű felhasználhatósága miatt.

 

  1. A márvány csiszolással felújítható

 

A márvány kapcsán legtöbben az exkluzív megjelenésre asszociálnak, és ez nem is áll távol a valóságtól. Az egyedi mintákkal bíró alapanyag rendkívül meleg hatást kelt, ami egyfajta prémium kategóriát kölcsönöz a sírnak. Előfordulhat, hogy 10-15 év elmúltával újracsiszolás szükséges majd az eredeti szín visszanyeréséhez, de ez a legkevesebb annak érdekében, hogy évtizedeken keresztül nívós megjelenéssel bír majd a szerettek nyughelye.

 

  1. A gránittal van a legkevesebb gond

 

Ugyan nem a legolcsóbb árkategória a gránitból készült síremlék, mégis van létjogosultsága napjainkban. Elsősorban azok választják, akik időtálló minőséget szeretnének kapni és nem elhanyagolható számukra a nívós megjelenés sem.

 

Magában hordozza az előzőekben felsorolt alapanyagok minden előnyét, így időtálló minőséget képvisel, és különleges megoldások születhetnek felhasználásával. Karbantartása egyszerű, hiszen mindössze alkoholos üvegtisztító kell ahhoz, hogy a felület újra csillogóan tiszta és újszerű legyen.

 

Sírkőkészítés során érdemes átgondolni, hogy mennyi időnk lesz foglalkozni az emlékhellyel, vagy fontosnak tartjuk-e a komolyabb karbantartás nélkül is időtálló minőséget. A tapasztalatok azt mutatják, hogy megéri akár egy drágább alapanyagba beruházni. A minőségi gránit és márvány alapanyagból készült sírkövek még évtizedek elteltével is szépek maradnak és csak kisebb karbantartást és felújítást igényelnek.