A Debreceni Egyetem és a Kenézy kórház integrálódik

A Kenézy kórház és a Debreceni Egyetem integrációjával a finanszírozást és a betegszámot tekintve is a magyar egészségügyi ellátórendszer legnagyobb intézménye jön létre.

Az Országgyűlés kedden fogadta el a felsőoktatási törvény módosítását, amely lehetővé tette az egyetemi kórházak létrehozását. 2017. január 1-től a Kenézy kórház fenntartója a Debreceni Egyetem lesz, az egyetemi kórház működtetésével kapcsolatos döntéseket az egyetem rektora hozza majd meg. Az integrációtól egyrészt a betegellátás színvonalának javulását, másrészt az orvosképzés nívójának további emelkedését várják. Az egyetemi kórházban létrejön majd egy egészségügyi irányító testület, amelynek tagja lesz ma klinikai központ vezetője és a Kenézy kórház vezetője is.

 

Az integráció óriási lehetőség a betegeknek, az orvosoknak, egészségügyi dolgozóknak

 

Szilvássy Zoltán, a DE rektora elmondta, hogy az integráció részeként a leghatékonyabb, legmodernebb ellátásért egy sürgősségi klinika létrehozását is tervezik, ám a beruházásrlól több részletet nem árult el. Papp László polgármester hangsúlyozta, hogy az ország legnagyobb egészségügyi ellátóközpontja Debrecenben jön létre, tovább erősíti a törekvést, hogy Debrecen a régió első számú városa legyen. A kórház dolgozói az oktatási tevékenységben már eddig is részt vettek, illetve több tanszék is részben vagy teljes egészében a kórházban működik. 

 

/T.D.