Ahol szívesen dolgozol: a modern iroda

A munkahely a második otthonunk, ahol életünk nagy részét töltjük. Míg régebben kevésbé élvezett prioritást, addigra mára már a munkahelyi környezetnek kiemelkedően fontos szerepe van akár még az álláskeresésben is.

Bár a modernebb irodák már a XX. század második felében megjelentek, az Y generáció munkába állása egy egészen másfajta igényt hozott magával, mint ami azelőtt jellemző volt.  Míg anno a fizetés és az előrelépési lehetőségek voltak a két fő szempont, ma már egyértelműen releváns szerepet tölt be álláskeresésnél egy szimpatikus, vagy éppen egy unszimpatikus munkahelyi közeg.

 

A modern iroda vonzza a munkaerőt

 

A modern iroda ma már sokszor nem opció a munkakeresők részéről, a fiatalabb generáció egyenesen elvárja a legfrissebb trendeknek megfelelő munkakörnyezetet. A jól megválasztott színek és burkolat, az egyedi arculat és az inspiráló, kreatív környezet mind-mind meghatározó szempont a modern irodáknál. Az igényes, stílusos enteriőr motiválóan hat a munkamorálra, az egyedi megoldások miatt szívesebben ülnek le reggelente asztalukhoz az ott dolgozók.

 

A modern irodák egyik legjellemzőbb közös vonása az egyterű irodák megjelenése, mely nagy népszerűségnek örvend, ám még mindig akadnak, akik többre értékelik a privát szférát, mint a közös munkaállomásokat. Amit viszont mindenki imád: a kikapcsolódás komfortos közösségi tereken. Ez az emberközpontúság jelentősen hozzájárul a dolgozói elégedettség növeléséhez, hiszen a közösségi terek munkaidőn kívüli eseményeknek, közös beszélgetéseknek nyújtanak otthont. Sok helyen találhatunk game room-okat, mini-bisztrót, vagy egy csocsó asztalt, mely biztosítja a munkaidőn kívüli pihenést.

 

Modern kivitelezésű irodaház

 

Az Y generáció saját életében egyre nagyobb hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra, így az iroda-, illetve munkaválasztásnál is pozitívum, ha az környezettudatos, energiahatékony megoldásokat alkalmaz. Ilyen például a korszerű világítás vagy a szelektív hulladékgyűjtés, de egyre többször találkozunk olyan zöld megoldásokkal is, mint például a fű-fal, vagy kisebb-nagyobb zöld növényes részek telepítése akár egy belső helyiségben, akár a külső teraszon is. 

 

Ugyancsak előnyben részesítik a munkavállalók a kutyabarát helyeket, hiszen négylábú kis társunk nem sok vizet zavar egy átlagos munkanapon, sőt, egyes kutatások szerint még növeli is a dolgozók elégedettségét és kiegyensúlyozottságát.