Átadták Magyarország harmadik orosz központját a Debreceni Egyetemen

Orosz központot adtak át a Debreceni Egyetemen, melynek tevékenysége komplex: a nyelvoktatás mellett foglalkoznak kulturális programok szervezésével, az Oroszországgal kapcsolatos előadások, kerekasztal-beszélgetések és konferenciák szervezésével, valamint tájékoztatást is adnak az érdeklődőknek az oroszországi társadalmi, kulturális és tudományos eseményekről. 

Az átadáson jelen volt Valerij Ljahov, az Oroszországi Föderáció magyarországi nagykövetségének tanácsosa, reményét fejezte ki, hogy egyre több magyar város kezdeményezi majd hasonló központok kialakítását. Oroszországban is zámos központ jött létre, eddig 12 városban nyitottak meg ilyen intézményeket. Bartha Elek, a DE oktatási rektorhelyettese szólt arról, hogy napjainkban ismét egyre többen érdeklődnek az orosz nyelv iránt.

 

 Átadták a Debreceni Egyetemen Orosz Központját, amely Magyarország harmadik ilyen intézménye

Átadták a Debreceni Egyetemen Orosz Központját, amely Magyarország harmadik ilyen intézménye


Goretity József, a debreceni orosz központ vezetője elmondta, hogy a Russzkij Mir Alapítványnak köszönhetően a központot friss és állandóan bővülő készletű könyvtárral látták el, amelyekben megtalálhatók a klasszikus orosz irodalom művein túl a kortárs orosz szépirodalom kötetei is, Oroszország történelméről, földrajzáról, társadalmáról szóló tudományos és ismeretterjesztő munkák, az orosz nyelv tanulásához szükséges tankönyvek és munkafüzetek, a nyelvtanítást segítő módszertani anyagok. Rendelkezésre állnak multimédiás anyagok, filmek és zenei felvételek is.

 

/T.D.