Átadták az Alteo második erőművét Debrecenben

Az Alteo második debreceni erőműve a helyi hulladéklerakó telepen keletkezett depóniagázból állít elő villamos energiát, a fejlesztés 15 ezer tonna szén-dioxiddal egyenértékű üvegházhatású gázt semlegesít évente.

Az erőmű működését ifj. Chikán Attila, az Alteo Nyrt. vezérigazgatója magyarázta el az átadáson: a hulladéklerakókban keletkezett, energiatermelésre hasznosítható gázokat, főként a magas üvegházhatású metánt, összegyűjtik és elégetik, hogy ezzel hőt és villamos energiát állítsanak elő magas hatásfokon. Az új erőmű a nyíregyházi és a másik debreceni erőmű mellett az Alteo csoport harmadik depóniagázt hasznosító egysége.

 

Átadták az Alteo második erőművét Debrecenben

A közel 300 millió forintos beruházás keretében épített 500 kilowatt teljesítményű erőmű, a város hulladékkezelő és hulladék lerakó telepén keletkezett depóniagázt hasznosítja

 

A magyar tulajdonban lévő Alteo Nyrt. üzleti tevékenysége kiterjed a megújuló és a földgáz energiahordozókon alapuló energiatermelésre, az energiakereskedelemre, valamint a vállalatok számára személyre szabott energetikai szolgáltatásokra, fejlesztésekre. Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere szerint az új erőmű megfelel a fenntarthatóság és a hatékonyság követelményének, ami fontos szempont a város gazdaságfejlesztésében. Az új déli ipari park leendő befektetői közül már többen jelezték megújulóenergia-igényüket, a város önkormányzata pedig több intézkedést hoz ennek érdekében.

 

/T.D.