Az A, B és C kategóriás irodabérlés kritériumai

Az irodabérlés színvonala radikálisan átalakult az elmúlt években. Jelentősen megnőtt a bérelhető irodák műszaki és kiviteli tartalma. Ezeket standard kategóriákba osztályozva értékeli a piac. 

 

Az irodabérlés mellett sok érv szól. Nem igényel komoly befektetést, a bérleti díj adóalapcsökkentő költségként leírható, és a bérelt irodatér mennyisége és milyensége rugalmasan alakítható a cég igényeihez. 

 

Az irodaházak területi szórása

 

A bérelhető irodák piaca vidéken is bővülésnek indult, így például sok iroda épült Debrecenben, Székesfehérváron, Győrben. Ugyanakkor még mindig a legtöbb bérelhető iroda a fővárosban található. 2019 elején már több mint 3,6 millió m2 irodaterület volt bérelhető budapesti irodaházakban és irodacentrumokban. Ebből rekordalacsony, mindössze 6,3%-os volt a kihasználatlan irodák aránya. 

 

A piac néhány éve próbálkozott a peremkerületekre épült irodaházakkal is, ám ezek nem lettek túl sikeresek. Mivel a munkavállalók számára a könnyen elérhető irodákban dolgozó cégek vonzóbbak, elsősorban a belső kerületek, illetve a metró- és főbb villamosvonalak mentén található irodaházak lettek a befutók. A válság után felpörgött munkaerőpiacon fontos tényezővé vált a munkakörnyezet, mint munkaerő megtartó tényező, ezért a cégek egyre inkább a jobb lokációval és felszereltséggel hívogató irodák felé fordultak.

 

Az A kategóriás irodaházak egyik alapkövetelménye a 24/7-es biztonsági portaszolgálat

 

Az irodaházak besorolása

 

A bérelhető irodákat a piac A, B és C kategóriába sorolja, aminek kritériumait a Budapesti Ingatlantanácsadók Egyeztető Fóruma dolgozta ki. 

 

Az A kategóriás irodaházak felszereléséhez kötelezően hozzátartozik a 24 órás portaszolgálat, a korszerű hűtő-fűtő, illetve szellőző rendszer, megfelelő mennyiségű parkoló (ez különösen a belvárosi területeken kritikus, ahol a parkolás a legnehezebb), az emelt padló és az álmennyezet, amik lehetővé teszik szükség szerint új vezetékek lefektetését, valamint minőségi belső kialakítás. Ezen az öt kötelező kritériumon kívül olyan követelményeknek is meg kell, hogy feleljen, mint a modern és impozáns külső, nagysebességű lift, mozgatható válaszfalak, büfé és fitness szolgáltatás, vagy a hő és hangszigetelt ablakok. 

 

A B kategóriás irodák műszaki tartalma szintén nagyon magas, de kivitelezésük az A kategóriánál már alacsonyabb. Legtöbbször jó minőségű, sokszor felújított épületben találhatóak. A szolgáltatási csomag ugyanakkor ebben az esetben is tartalmazza a minőségi infokommunikációs hálózatot, a megfelelő hűtő-fűtő és szellőztető rendszereket, a parkolót (ugyan kisebb mennyiségben) és a portaszolgálatot.

 

A C kategóriás irodaházak alap jellegű szolgáltatásokat nyújtanak csupán. Kevésbé jellemző, hogy cégek elsősorban irodai székhelyként használják őket, mert sok esetben a bérelt raktárkomplexumok mellett kerülnek kialakításra kiegészítő szolgáltatásként.