Fókuszban az álló melegvíztároló

Cikkünkben összefoglaljuk, mi mindent kell tudni erről a praktikus és gazdaságos berendezésről, illetve bemutatjuk azt is, miként támogathatjuk vele otthonunk, vagy akár irodánk fűtőrendszerét. 

 

Új ház építésekor, egy régi felújításakor az ember mindig tanul – az egyre gyorsuló technológiai fejlődés miatt még akkor is, ha alapvetően kiismeri magát a fűtés- és hűtésrendszerek, vagy a hőveszteség elleni harc világában. Amikor tehát aktuálissá válik az építkezés, meglepődve vesszük tudomásul, milyen sok lehetőség áll rendelkezésünkre. Nagy valószínűség szerint az álló melegvíztároló berendezésekről sem feltétlenül tudjuk, mire jó, pedig, ha közelebbről szemügyre vesszük, egy-kettőre belátjuk, bizony kihagyhatatlan eleme lesz álmaink otthonának.

 

Melegvíz előállítására ugyanis számos gépet üzembe állíthatunk: gondoljunk csak a hatalmas választékra az átfolyós melegítőktől egészen a tárolós villanybojlerekig. A különféle elvek szerint működő, fali vagy álló kialakításban elérhető melegvíztároló tartályok azonban nem fűtik fel, hanem elraktározzák a melegvizet, illetve a más fűtőberendezések által termelt hőenergiát. Segítségükkel otthonunkban vagy munkahelyünkön környezettudatos megoldással tölthetjük meg a fürdőkádat, és támogathatjuk az épület fűtését.

 

Dióhéjban

 

Gyakorlatilag tehát egy nagy – akár 2500 liter űrtartalom sem akadály – tartályról beszélünk, amely kompakt méreteinek és ideális kialakításának köszönhetően akár a fűtést biztosító kazán alá is kényelmesen elhelyezhető. Az álló melegvíztároló kombi kazánhoz vagy napkollektor rendszerhez is csatlakoztatható, így a tárolási kapacitás könnyedén megfeleltethető a mindenkori szükségleteknek. Akár egy egész üzem melegvíz-igényét is kiszolgálhatunk a helyesen megválasztott berendezés segítségével!

 

A melegvíztároló a fűtőberendezés által felmelegtett víz és hőenergia tárolásra hivatott

 

Az elektromos melegvíz tároló lehet tehát fali vagy álló kivitelezésű. Mindkettő lehet direkt vagy indirekt fűtésű, illetve léteznek úgynevezett puffer tárolók is, amelyek az alternatív energiák használatakor válnak szükségessé. Ezek a tartályok nem közvetlenül fogyasztásra szánt, hanem kizárólag a rendszer számára szükséges vizet tartják meg. Minden márkára, modellre és típusra igaz azonban, hogy vastag hőszigetelésük minimalizálják a hőveszteséget, azaz nagyban hozzájárulnak a fenntartható és gazdaságos temperáláshoz.

 

Karbantartás

 

Mint a legtöbb háztartási berendezést, az álló melegvíztárolót is megfelelően gondozni kell. A vízkő például számos problémát okozhat a hatékonyatlan működéstől egészen a meghibásodásig és leállásig – megfelelő időközönként ezért vízkőtelenítést szükséges végezni. A beszerelést, az üzembe állítást, a termosztát megfelelő beállítását feltétlenül bízzuk tapasztalt szerelőre, sőt, ha azt szeretnénk, hogy melegvíztárolónk a lehető leghosszabb ideig az elérhető legmagasabb hatékonyságon működjön, a konkrét modell és űrtartalom kiválasztásánál is kérjük ki szakértő segítségét.