Higiéniás termékek a konyhában

Amikor azt halljuk, hogy higiéniás termékek, akkor általában elsősorban a tisztálkodás, ennek alapján pedig a fürdőszoba fog eszünkbe jutni. Pedig akár gondolhatnánk a konyhára is, hiszen a legtöbb termék, ami bejut a szervezetünkbe, az a konyhából kerül ki.

Nagyon sokakat foglalkoztat az egészség, az egészséges életmód, sokan váltottak manapság a bio-élelmiszerekre, legalábbis tudatosan kezdtek életmódváltást. Fontos, hogy ezzel foglalkozzunk, méghozzá a konyhában is. Ehhez azonban nem csak az ételek jó minősége és tápértéke fontos, hanem egyszerűen a tárolásra, a főzés előtti és utáni tisztán tartásra is gondolni kell.


Nem elég a használt zöldséget megmosni, ha azt például ugyanazon a vágódeszkán aprítjuk fel, amelyen előtte a nyers hús pihent. Vagy nem elég például a szemeteszsákot eltávolítani a kukából, néha ki is kell mosni azt, méghozzá valamilyen fertőtlenítőszerrel. Hogy miért fontosak ezek az apróságok? Étkezhetünk egészségesen, ehetünk rengeteg zöldséget, ha más figyelmetlenségből és gondtalanságból juttatunk a szervezetbe baktériumokat, akkor nem sok mindent tettünk magunkért és családunkét. Nézzük, mit tehetünk azért, hogy a konyhai higiénia ne csak a csillogásról szóljon, hanem valódi legyen.


Fontos tudnunk, hogy a házban azok a helységek, amelyek a „vizes helységek”, a különféle fertőzések forrásai, hiszen a páratartalom és a meleg miatt a baktériumok és a gombák, vírusok könnyen elszaporodnak. A fürdőszoba mellett a konyha is egy ilyen hely, sőt, a főzés, a különféle ételmaradékok, a hosszú ideig tárolt élelmiszerek, még ha el is vannak kellőképpen zárva, rendkívüli veszélyforrásai a baktériumok és vírusok szaporodásának. Elsősorban ezeken a helyeken szükséges betartani a legalapvetőbb higiéniás szabályokat, például a kézmosást, amely az első szabály, amit sokkal sűrűbben kéne megtennünk, mint általában.


Konyhai higiénia


A konyha tisztán tartása rendkívül fontos, hiszen a legtöbb kórokozó képes megragadni a konyhai felületeken. A konyha tisztán tartása nem abból kell, hogy álljon, hogy letöröljük a pultot vizes szivaccsal, eltávolítjuk a vízkövet és elvégezzük az alap higiéniás teendőket, amelyeket a lakás többi részén is megteszünk. A konyha egyszerűen sokkal nagyobb figyelmet igényel. Az egyik legfontosabb dolog, hogy amikor a konyhában letörlünk valamit, akkor azt ne ugyanazzal a szivaccsal tegyük, mint amit a mosogatáshoz használunk.


Gondoljunk csak bele, hogy a takarítás során hány baktérium és kórokozó kerül a szivacsra, amellyel aztán a tányérokat, edényeket tesszük tisztává. Ebben az esetben a kórokozókat csak átvisszük a lábasra, amely tisztának hat ugyan, de egyáltalán nem az. Tehát az egyik legfontosabb, amit a konyhai higiénia érdekében megtehetünk, hogy egy szivacsot kizárólag a takarításra, másik szivacsot pedig a mosogatásra használunk. Érdemes egyébként ezeket a szivacsokat sűrűbben cserélni, ezzel is megóvhatjuk magunkat a kórokozóktól.


A konyhai higiénia másik fontos pontja, hogy legyen egy megfelelő szemetesünk, hiszen konyhai higiéniás termékek közül a szemetes az egyik legfontosabb. A szemetesbe dobjuk el azokat a termékeket, élelmiszereket, amelyekre már nincs szükségünk. Pontosan ez miatt a szemetes a legtökéletesebb hely a kórokozók számára.


Érdemes a szemetest sokkal sűrűbben üríteni, mint ahogy azt szoktuk, nem kell mindig megvárni, hogy teljesen tele legyen, sőt, amikor már kellemetlen szagokat áraszt, az nagyobb problémát jelent, hiszen a tartalma rohadásnak indult. Tudnunk kell, hogy a szemetesről jutnak el a legkönnyebben a kórokozók a lakás többi helyiségébe is, elég csupán annyi, hogy a gyermek megfogja azt, vagy ha nem mosunk kezet a kukába helyezés után. Az is problémát jelent, ha a szemetes tartalmát csupán kiürítjük, de nem mossuk ki a szemetest. Időnként fontos, hogy a szemetest kívülről és belülről is kifertőtlenítsük, ezzel elérhetjük, hogy konyhánkban nagyobb higiénia uralkodjon.


Forrás: Gasztronagyker