Pünkösd a tavasz egyik legnagyobb ünnepe, ilyenkor még a szegényebb családoknál is ünnepi ételek kerültek az asztalra. Követve ezt a tradíciót íme néhány remek pünkösdi pörkölt tipp az ünnepekre!
A pünkösd mozgó ünnep, de általában májusra esik. Májusban pedig már lehet a szabad ég alatt bográcsban főzni az ünnepi menüt.
Pünkösdi pörkölt tippek között böngészhetsz az interneten, de íme néhány alapvető jótanács, hogy a Te pörkölted legyen a legfinomabb! A pörkölt készítése alapvetően nem bonyolult, családi vagy baráti bográcsozás alatt néhány óra alatt mennyei ebédet készíthetsz.
Akár csirkepörkölt, birkapörkölt vagy marhapörkölt mellett döntesz, néhány fontos szabályt érdemes betartanod, hogy omlós húsú és szaftos pörkölt kerüljön az ünnepi asztalra:
- Legszaftosabb pörköltet marhából lehet főzni, de más állatok húsából is érdemes a zsírosabb, inasabb részt megvásárolni. A húst mindig a rostokra merőlegesen szeleteld, majd vágd kockára.
- A sűrű szaft titka a kellő mennyiségű hagyma. Apróra vágott hagymát zsiradékon (lehetőleg zsíron) pirítsd üvegesre. Hagyj neki időt, ez nagyon fontos, hogy ízletes, bő pörköltszaft keletkezzen.
- A pirospaprikát a forró zsiradékba szórd, ne a húsra, így aromája maximálisan ki tud oldódni.
- Az ízvilág csak rajtad áll, az alap recept szerint só, bors és fűszerpaprika kerül a pörköltbe, de sok helyen babérlevél, köménymag is ízesíti. Bolondíthatod még a pörköltalapot fokhagymával, babérral vagy csirkepörkölt esetén majoránnával is.
- A pörköltet kevés vízzel kell főzni. A hagyma és a hús enged annyi levet, hogy megpuhuljanak a hozzávalók. Ha úgy ítéled, hogy mégis szükség van folyadék utánpótlásra, öntsd fel kis mennyiségű vízzel, alaplével vagy akár vörösborral.
- Ahány ház annyi szokás, de néhány szem felkockázott zöldpaprika és paradicsom, még finomabbá teszi főételedet.
- Köretnek tálalhatsz friss kenyeret, de a legtöbb háznál nokedlivel, tarhonyával vagy főtt burgonyával fogyasztják.
- Ne feledkezz meg a pörkölt állandó kísérőjéről, a savanyúságról sem!
|