Hús és pörkölt pünkösd idején

Pünkösd a tavasz egyik legnagyobb ünnepe, ilyenkor még a szegényebb családoknál is ünnepi ételek kerültek az asztalra. Követve ezt a tradíciót íme néhány remek pünkösdi pörkölt tipp az ünnepekre!

A pünkösd mozgó ünnep, de általában májusra esik. Májusban pedig már lehet a szabad ég alatt bográcsban főzni az ünnepi menüt.

 

Pünkösdi pörkölt tippek között böngészhetsz az interneten, de íme néhány alapvető jótanács, hogy a Te pörkölted legyen a legfinomabb! A pörkölt készítése alapvetően nem bonyolult, családi vagy baráti bográcsozás alatt néhány óra alatt mennyei ebédet készíthetsz.

 

Minségi hús s hagyma pörkölthöz

 

Akár csirkepörkölt, birkapörkölt vagy marhapörkölt mellett döntesz, néhány fontos szabályt érdemes betartanod, hogy omlós húsú és szaftos pörkölt kerüljön az ünnepi asztalra:

 

  • Legszaftosabb pörköltet marhából lehet főzni, de más állatok húsából is érdemes a zsírosabb, inasabb részt megvásárolni. A húst mindig a rostokra merőlegesen szeleteld, majd vágd kockára.

  • A sűrű szaft titka a kellő mennyiségű hagyma. Apróra vágott hagymát zsiradékon (lehetőleg zsíron) pirítsd üvegesre. Hagyj neki időt, ez nagyon fontos, hogy ízletes, bő pörköltszaft keletkezzen.

  • A pirospaprikát a forró zsiradékba szórd, ne a húsra, így aromája maximálisan ki tud oldódni.

  • Az ízvilág csak rajtad áll, az alap recept szerint só, bors és fűszerpaprika kerül a pörköltbe, de sok helyen babérlevél, köménymag is ízesíti. Bolondíthatod még a pörköltalapot fokhagymával, babérral vagy csirkepörkölt esetén majoránnával is.

  • A pörköltet kevés vízzel kell főzni. A hagyma és a hús enged annyi levet, hogy megpuhuljanak a hozzávalók. Ha úgy ítéled, hogy mégis szükség van folyadék utánpótlásra, öntsd fel kis mennyiségű vízzel, alaplével vagy akár vörösborral.

  • Ahány ház annyi szokás, de néhány szem felkockázott zöldpaprika és paradicsom, még finomabbá teszi főételedet.

  • Köretnek tálalhatsz friss kenyeret, de a legtöbb háznál nokedlivel, tarhonyával vagy főtt burgonyával fogyasztják.

  • Ne feledkezz meg a pörkölt állandó kísérőjéről, a savanyúságról sem!