ISO 50001 – az energetikai tanúsítvány

Az energiahatékonyság korunk talán legfontosabb szempontja egy vállalat működésében. Ha Ön is elindulna az optimalizáció útján, javasoljuk az Energiairányítási Rendszer tanúsítás megszerzését, amely segít többek között az energiaszámlák folyamatos csökkentésében és a dolgozói tudatosság növelésében. 

 

A folyamatos fejlődés kulcsa

 

Az Energiairányzási Rendszer – röviden az EIR – célja, hogy mérhetővé és auditképessé tegye a vállalat energiafogyasztását, illetve, hogy az energiagazdálkodást a vállalatirányítási rendszer fókuszpontjába emelje. Nagy hangsúlyt fektet a folyamatos fejlesztésre is, így az energetikai tanúsítvány készítése a megfelelésen túl súlyos összegekben mérhető megtakarításokkal is jár. 

 

Már maga a minősítés előtti felmérés kincset ér: kiderül, vajon a kialakított minőségirányítási rendszer a vállalat számára a legmegfelelőbben lett kialakítva, azonosítja a további beavatkozások, fejlesztések pontjait, feltárja és tisztázza a vállalat irányításának, energiagazdálkodásának folyamatait – vagyis transzparens képet ad a szabványnak való megfelelés mértékéről.

 

Kinek ajánljuk?

 

Azoknak a vállalatoknak, üzemeknek feltétlenül, melyek az energiahatékonyságról szóló törvényben (2015. évi LVII.) meghatározott energetikai auditálási kötelezettség alá esnek, ugyanis az ISO 50001 szerinti akkreditált tanúsítás segítségével a fenti jogszabályi előírásnak is megfelelnek. A termelési, szolgáltatási hatékonyság, illetve a kiadások racionalizálása miatt az ISO 50001 tanúsítvány megszerzése javasolt nagy energiafelhasználású, továbbá jelentős károsanyag-kibocsátású cégek számára egyaránt. Ezzel együtt az energiairányítási rendszert szektortól, a dolgozók számától vagy földrajzi lokációtól függetlenül bármelyik vállalat kialakíthatja, ám, hogy valódi értelmét ténylegesen elnyerje, az ISO 50001 megfelelést adott időközönként felül kell vizsgálni, és az eredmények, valamint a cégben időközben alkalmazott technológiai újítások mentén a rendszer folyamatos frissítésére, fejlesztésére gondot kell fordítani.

 

A törvényeknek való megfelelés mellett költség szempontból is kritikus az energiahatékony működés

 

Az energetikai tanúsítvány nem csak egy kötelező megfelelés a törvény előírásaival, illetve a vállalat partnereinek, vásárlóinak elvárásával szemben, hanem a cég életében is kiemelt fontossággal bír: a felsővezetésen túl a környezetvédelmi és energiagazdálkodási menedzsment, a műszaki, kivitelezési vezetés és műszaki ellenőrzés számára is hasznos, nem is említve az energiafelügyeleti szervek vagy az energiapolitikai vezetést.

 

Az energetikai tanúsítvány szakértője

 

Az Apave hosszú évek szakmai tapasztalatán, elégedett ügyfelek egész során túl az ISO 50001 energiagazdálkodási rendszerek tanúsításához szükséges, nemzetközileg elfogadott akkreditációval rendelkezik. Független szakértői szükség esetén kombináltan auditálják az ISO 50001, ISO 14001 (valamint az ISO 9001 és OHSAS 18001) irányítási rendszereket – akár több telephelyen, idegen nyelven is. Bízza az EIR tanúsítást a profikra, akár előauditról, akár minősítő auditról van szó!