Itt van az ősz, itt van újra a lombfúvó!

Sehogyan sem jönne ki szépen a rím a lombfúvó szóval, de a lényeg, hogy az ősz beköszöntével megkezdődik a levelek lehullása. Ezek összegyűjtése pedig akár mindennapos feladatunkká is válhat.

 

Ezért miért is ne könnyítenénk meg a saját dolgunkat azzal, hogy beszerzünk egy olyan remek eszközt, mint a lombfúvó, amelynek segítségével gyorsan és könnyen gondozhatjuk kertünket. 

 

Mit tud egy lombfúvó?

 

A lombfúvó rendkívül praktikus és hasznos játszótársunkká válhat, ha a kertünkben több lombhullató fát ültettünk a nem örökzöld bokrok vagy sövény társaságában. Egy közepes vagy nagyobb kert esetében akár kezelhetetlen mennyiségű kerti hulladékot, száraz falevelet jelent. Bár a kerti hulladék szó csalóka, mert annál természetesebb dolog nincs, mint egy lehulló falevél, ám sokan szemétként tekintenek rá. Valójában össze kell gyűjtenünk, ha nem permakultúrás kertünk van, és a komposztra kell tenni és kész is a körforgás.

 

Egy lombfúvó elsődleges feladata, hogy egy helyre, egy kupacba tereljük a faleveleket az erős "levegősugár", azaz légáram segítségével, amelyet kifúj magából. A légsebesség elérheti akár a 240 km/órát is.

 

A lombfúvó állandó tagja lesz a kerti gép készletünknek

Mire jó még?

 

Nemcsak a faleveleket, hanem akár a frissen lehullott, nem nedves és nem olvadt hó elfújására, azaz eltakarítására is alkalmas a lombfúvó. Ugyanakkor egyéb ház körüli törmelék, mint például a homok, gipsz, cement feltakarítására is jó lehet, ha például kiömlött, kiszóródott a feljáróra, teraszra. 

 

Lombszívóvá alakítható

 

A lombfúvó készülékek nagyrésze pár mozdulattal lombszívóvá alakítható át, így a hozzá tartozó gyűjtőzsákba össze is gyűjthetjük az összefújt levélkupacot. Némelyik lombfúvó-lombszívó még össze is darálja a leveleket, így a térfogatuk akár a tizedére, huszadára is csökkenhet.

 

Arra kell figyelni, ha a gépet lombszívóként használjuk, hogy kerüljük a kavicsok felszippantását, mert az tönkre teheti a készüléket.

 

Benzinmotoros és elektromos változatban is kapható

 

Amit még fontos tudni, hogy a lombfúvó is többféle változatban kapható. A kisebb kertekhez inkább az elektromos verziót ajánljuk, ami lehet akkumulátoros vagy hálózatra csatlakoztatható. A hálózatra köthető esetében ne felejtsük el, hogy a kábelhez vagyunk kötve, amelynek hossza behatárolja a mozgásterünket. Ugyanakkor teljesítményt és ár-érték arányt tekintve nagyon jó választás az elektromos lombszívó.

 

A benzines vagyis benzinmotoros lombszívót inkább a nagyobb kertekhez, külterülethez ajánljuk, amelyek az erős légáram mellett is hosszú órákig képesek dolgozni. Ezek a változatok nem alakíthatóak át lombszívóvá, viszont tényleg nagy területen, gyorsan lehet velük haladni.

 

A lombfúvókhoz tartozik vállheveder is, ezzel is megkönnyítve a munkavégzést. Természetesen, ha órákon át tartjuk magunkon a gépet és dolgozunk vele, megterheli a gerincet a féloldalasság, ezért ha tehetjük, váltsunk oldalt kisebb-rövidebb időre.