Könnyedén is használhatjuk a kézi betonlehúzót

A betonozás folyamata egy több szakaszból álló művelet, melynek utolsó lépése a beton elsimítása. Ez végezhető kézi betonlehúzóval, illetve motoros vagy elektromos betonsimító géppel is.

Aki kertes házban lakik, az előbb vagy utóbb találkozik a betonozás tevékenységével. Itt adja magát a dilemma: mi a célszerűbb; a feladatot mi magunk végezzük el, vagy kérjük inkább szakember közreműködését? Ha kisebb felületről van szó, és érzünk affinitást az ilyesfajta munkához, akkor bátran álljunk neki, ám nagyobb betonozandó felület esetén érdemes segítséget kérni, akár barátoktól, rokonoktól, de hivatásos hozzáértő segítségét is igényelhetjük.

 

A betonozás folyamata dióhéjban

 

A betonozás egy nagy rutinosságot igénylő feladat, melyet gyakorlással viszont viszonylag könnyedén magunkévá tehetünk. Maga az eljárás nem igényel túl speciális szakértelmet, viszont ahhoz, hogy minőségi, hosszú ideig tartós végeredményt kapjuk pontos ismeretekre van szükség. 

 

A betonozáshoz cementre, sóderre és természetesen vízre lesz szükségünk. Akár kézzel keverjük, akár betonkeverővel, a kulcs a hozzávalók arányában rejlik. Amikor a keveréssel megvagyunk, a következő lépés a beton bedolgozása lesz. A beton megerősítése, amennyiben indokolt, történhet betonvasakkal vagy betonhálókkal is. A folyamat utolsó lépése a betonterítés, mely történhet kézi betonlehúzóval, motoros vagy elektromos betonsimító géppel is.

 

A kézi betonlúzók 

 

A friss beton professzionális eloszlatása, elsimítása és lehúzása történhet kézi betonlehúzóval. Ehhez használhatunk igény szerint kézi érdesítő kefét, érdesítő hengert, vagy betonlehúzó lapot is. 

Kézi betonlehúzó beton eloszlatáshoz

Fém érdesítő kefét akkor válasszunk, ha érdes, textúrált felületű végeredmény a cél. Az acélfogak eltérő hosszúságúak és szélesek, ezt érdemes mindenképpen szem előtt tartani vásárláskor.

 

Az állítható fejű betonlehúzók kerekített lapvégekkel rendelkeznek, így nem hagynak nyomot a betonfelületen. Általában több, egymáshoz toldható nyéllel szerezhetjük be az acél lehúzólapokat, melyekkel közel két méterre is hosszabbítható a nyél, így nagy felületek eldolgozásánál sem ütközünk problémába. Ezek általában könnyű, gyorsan egymáshoz illeszthető elemekből állnak. Igény szerint a betonlehúzókhoz rendelhető például érdesítő kefe, vagy henger is. A kézi betonlehúzók kaphatóak magnéziumos kivitelben is.