Megújul a debreceni Csokonai Színház és nemzetközi iskola is épül kormánytámogatással

A Modern városok program keretében 6,35 milliárd forint újul meg a színház, a nemzetközi iskola felépítése pedig 2,5 milliárdba kerül. Eddig 80 millió forint előleget kapott a város a program előkészítésére, de még az idén 200-300 millió híján megkapják a teljes kormánytámogatást.

A nemzetközi iskola ügyét csekély változtatásokkal elfogadták, így az önkormányzat és az állam mellett Debreceni Egyetem is tulajdonosa lesz a 2019-ben nyíló nemzetközi iskolának. Bár többi haza város is szeretne nemzetközi iskolát, kérelmeik nem voltak megfelelőek, eddig néhány ilyen intézmény csak Budapesten működik. Az intézményben óvoda, általános iskola és diplomaprogram működik majd, összesen 500 gyereket tudnak majd fogadni. 

 

 A Modern városok program keretében megújul  a debreceni Csokonai Színház és nemzetközi iskola is épül

A Modern városok program keretében megújul  a debreceni Csokonai Színház és nemzetközi iskola is épül

 

Az iskolában olyan magyar, illetve nemzetközi érettségi diplomát kapnak a diákok, amellyel a világ bármely egyetemére bejuthatnak. A Csokonai Nemzeti Színház teljes, átfogó felújítása jelentős előrelépést jelent az Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban címre pályázó Debrecennek. Idén a tervezésre 252 millió forintot, a kivitelezésre 2018-ban 5,2 milliárdot, a befejező munkálatokra pedig 2019-ben 609 millió forintot fordítanak.

 

/T.D.