Melyik autópálya matricát éri meg megvásárolni? Havit vagy éveset?

Ha sokat szoktunk országon belül autóval utazni munka, család vagy kikapcsolódás miatt, akkor megéri egy kicsit utánajárni és számolni, hogy melyik típusú autópálya matricát éri meg megvásárolni.

 

Az autópálya matricák díjai 2020-ban

 

A személyautók a D1-es díjkategóriába tartoznak, tehát ennek a kategóriának a matrica típusainak az árát kell összehasonlítani.

 

A havi autópálya matrica ára 4 780 Ft, az évesé pedig 42 980 Ft-ba kerül. A megyei (egy megyére érvényes) matrica éves díja 5 000 Ft. Ezekre az összegekre még egy tranzakciós költség kerül felszámításra a fizetéskor.

 

Már ezekből a számokból is látható, hogy ha úgy alakulnak az utazásaink egy évben, hogy minden hónapban használjuk az autópályát, akkor már a 9. hónaptól jobban megéri az éves autópálya matricát megvásárolnunk.

 

Megyei matrica kalkulátor

 

Ám, hogy ne legyen ennyire egyértelmű a helyzet, a megyei matricákkal is lehet okosan bánni. Ha mindig egy adott fizetős útvonalon, útszakaszon autózunk, nézzük meg, hogy pontosan hány megyén át visz az utunk. Ebben segít nekünk a pontos és megbízható megyei matrica kalkulátor.

 

Lényegében addig éri meg több megyei matricát vásárolnunk, amíg annak ára belefér a 40 000 Ft-ba, ami 8 megyei matricát jelent. Ám ugye ez lényegében fix útvonalat jelent. Ha pedig országon belül más irányba is tervezünk menni egy évben, akkor máris az éves matrica felé billen a mérleg.

 

 Kalkulátorral könnyen kiválaszthatjuk a számunkra legoptimálisabb matricát

 

Ismerni és fejben kell tartani a megyehatárokat, azaz nem árt, ha fejünkben van Magyarország megye térképe. Természetesen pont ebben tud segíteni a megyei matrica kalkulátor is, amelybe beírjuk a kiindulási település, valamint a cél település nevét és máris megtervezi nekünk a kalkulátor az optimális útvonalat az érintett megyék számával. Össze is hasonlítja nekünk az összes megvásárolandó megyei matrica árát az éves matricáéval.

 

Amire figyeljünk

 

Ne felejtsük el azt sem, hogy a 2020-ban megvásárolt megyei matricák érvényességi ideje 2021. január 31-e éjfél, azaz eddig vehetjük vele igénybe a fizetős utakat. Az éves matricák és a megyei matricák vásárlásának főszezonja a január. Ha ebben a hónapban vesszük meg őket, akkor tudunk velük a legtöbbet spórolni.