Minőségi matracok: a tökéletes alvás kulcsa?

Amíg laikusként szemlélődünk az ágyak és a matracok piacán, addig gyakran nem is sejtjük, hogy nem is igazán az ágykeret a későbbi boldogságunk kulcsa. Sőt.

Amikor a hálószoba díszét, az ágyat kezdjük el keresgélni, első körben legtöbbször nem is gondolnánk, hogy bár az ágykeret az esztétikum és a stílus miatt fontos, alvásunk, egészségünk, kényelmünk szempontjából a matrac az, ami igazán meghatározó lesz.

 

Miért a matrac a legnagyobb befektetés ágyvásárláskor? 

 

Az alvás megfelelő mennyiségének és minőségének fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Ideális esetben életünk harmadát töltjük alvással, szervezetünk ekkor töltődik fel a következő naphoz szükséges erővel, energiával.

 

Egy 35 és 55 év közti felnőtt átlagosan 7 óra alvással mondható kipihentnek, míg egy tinédzser esetében ez a szám inkább a 9 óra felé tendál. Természetesen ezek a számok csak nagy általánosságban érvényesek, hiszen egyedi igényekkel és bioritmussal rendelkezőkkel is találkozhatunk bőven.

 

Ne áldozzuk be kényelmes és pihentető alvásunkat egy olcsóbb matracért

 

Matrac – jó lesz az olcsóbb is, vagy ezen tilos spórolni?

 

Ha nem megfelelő matracon alszunk, az nem csak kényelmetlen perceket, nyakfájást és hátfájást eredményezhet, de hosszabb távon közérzetünkre, memóriánkra, teljesítményünkre, ezáltal életszínvonalunkra is hatással van. 

 

Számos töltetű, anyagú, tulajdonságú, keménységű minőségi matrac közül választhatunk, amikor matrac vásárlásra adjuk fejünket. Belsőjüket tekintve a klasszikus rugós matracoktól kezdve a hideghabon és a habszivacsokon át – a kínálat végtelen. A memory, az az memória matracok például felveszik a test formáját, ezzel is átlagon felüli kényelmet és komfortosságot biztosítva.

 

Keménységüket tekintve megkülönböztetünk kemény, félkemény és kimondottan lágy matracokat is. Ez utóbbi szerencsére már egyre kevésbé elérhető, hiszen már bebizonyosodott: lényegében olyannyira nem tartja, támasztja a testet, hogy ezzel lassan, de biztosan károsítja azt.

 

A kemény és a félkemény matrac kedvelt választásnak bizonyulhatnak. Az, hogy számunkra melyik lesz az ideális választás, számos tényezőtől függ. A viszonylag nagyobb testsúlyú embereknek ideális lehet a keményebb matrac, átlagos vagy kisebb súlyú emberek esetén pedig a félkemény ortopédiai matracok ajánlottak.

 

Könnyedén beláthatjuk, hogy ha matracot választunk, akkor bizony nem feltétlen jó döntés az olcsóbbat választani. Ha elakadnánk a matrac választása közben, akkor kérjük szakértő segítségét. 

 

Tipp: Érdemes matracvédőt beszerezni a frissen vásárolt matracra, így élettartama jelentősen növelhető!